Burse

Cea mai slaba sedinta de la Bursa de Valori Bucuresti din iunie 2020 incoace: Pe 26 septembrie...

Cea mai slaba sedinta de la Bursa de Valori Bucuresti din iunie 2020 incoace: Pe 26 septembrie 2021, indicele BET a scazut cu 3,4%

26.11.2021, 18:30 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cu 3,43% s-a depreciat BET, indicele principal al Bursei de Valori Bucuresti, in sedinta de tranzactionare de vineri, 26 noiembrie 2021, marcand cea mai abrupta scadere din 11 iunie 2020, adica de aproape 15 luni, arata datele agregate de ZF.

BET-AeRO, indicele pepinierei segmentului principal al BVB, este pe minus cu 1,97%. Bursa romaneasca a intrat astfel in iuresul scaderilor de pe plan extern, generate de temerile privind noua varianta mutanta de coronavirus, descoperita in Africa de Sud.

"O noua varianta a COVID19, tocmai descoperita, a reintrodus, peste noapte, incertitudinea pe pietele bursiere. Punerea in discutie a eficacitatii vaccinurilor in fata noi variante lasa loc pentru scenarii negative economice ce pareau depasite. Aflate in zona maximelor, pietele au reactionat puternic negativ, acesta fiind cazul si pietei locale care a inregistrat cea mai slaba sedinta a anului curent. Miza s-a mutat din nou in zona medicala, orice stire privind modul in care noua tulpina COVID actioneaza fiind decisiva pentru trendul pe termen scurt al pietelor bursiere, inclusiv al bursei romanesti", spune Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction.

FTSE 100, indicele bursei din Londra, a scazut cu 3,6%, in timp ce indicele DAX 30 al bursei din Frankfurt este pe minus cu 3,8%. FTSE MIB din Milano si CAC 40 din Paris au inregistrat declinuri de 4,5%, respectiv 4,6%.

Astazi, a fost raportat primul caz cu tulpina sud-africana din Europa, in Belgia. Varianta a mai fost descoperita pana acum in Israel si Hong Kong. Ursula von der Leyen, sefa Comisiei Europene, a declarat ca institutia pe care o conduce va propune, in cooperare cu statele membru, activarea planului de urgenta pentru a opri cursele aeriene dinspre regiunea Africii de sud din cauza ingrijorarilor privind noua varianta, numita B.1.1.529.

"Piata locala s-a corelat cu pietele internationale si a inregistrat scaderi in ton cu pietele majore din lume. Noile informatii privind tulpina din Africa de Sud au influentat in mod categoric pietele care oricum se aflau intr-o perioada de incertitudine din cauza inflatiei ridicate si a presiunilor pentru cresterea ratelor dobanzilor. Informatiile acestea au aparut neasteptat in piata, intr-o perioada cu volume destul de scazute, accentuand astfel scaderile si conducand, in unele cazuri, chiar si la panica in randul investitorilor", spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare