Companii

thumbs

26 noiembrie 2021 - Ideologie. Oeno... logica. Recomandarile lui Catalin PADURARU - VINARIUM

26.11.2021, 17:00 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Lumea Vinului si Lumea Politicului sunt, clar, doua lumi diferite. Intersectiile sunt sporadice. Sigur ca nu e bine, dar la felul in care s-a conturat cea din urma, poate ca nu e rau.

In mod paradoxal, ideologiile au ramas in Lumea Vinului, ele disparand cu totul din Lumea Politicului. Aici, se mai percep retronazal doar niste note ascutite, greu de suportat. (E si un fel de a reformula ca politica ne-a iesit pe nas.)

In Lumea Vinului, unii vor ca vinul sa devina un produs mai accesibil, "democratic". Altii il vad ca elitist, destinat celor cu bani sau (si aici iarasi o bifurcatie de optiuni) doar celor capabili sa-l inteleaga. Unii sustin tehnologia si trendurile de ultima ora, altii sunt conservatori, preferand traditia. Doar teama de straini nu este neaparat si teama celor care sustin filonul romanesc. Nici aici nu stam excelent la formarea unui "guvern" de uniune nationala si, drept urmare, strategiile de abordare a viitorului sunt inca neclare.

Dar, in opozitie cu Parlamentul (i)real, Parlamentul Vinului (a se citi "Piata") arata bine si lucreaza in folosul nostru. Cand am putut spune ultima data asa ceva despre politic?

1. BELLAVISTA - Franciacorta Alma Gran Cuvee Brut

Ma invita un prieten la cina si sa vad proiectul din Primaverii al lui Chef Cezar Predescu - Caupona . Aici ma "lovesc" de un spumant de zile mari. Tusele autolitice, desi ar avea tot dreptul, nu ies la aplauze decat la brat cu notele de citrice si floare de soc. La ovatii se inclina pentru public aromele de croissant proaspat si caju crud.

Pentru cei care cauta noul si vor sa iasa din bula (!) clasica, mai multe optiuni pe www.vinimondo.ro , aici .

2. Milestii Mici, Univers - Riesling de Rhin 2019, Rep. Moldova

O vizita de lucru in Republica Moldova cu cateva incursiuni in podgorii alaturi de prietenii si partenerii CORTEVA.

Intram la Milestii Mici. Schimbari mari de la ultima vizita de acum cativa ani.

Eticheta noua. Ce e Univers? Tanarul director Viorel Garaz ma lamureste: "avem cea mai mare galerie subterana (dedicata vinurilor) de pe Terra. Putem presupune ca si din Univers. (Zambeste.) De fapt avem un vers..." Frumos.

Acasa, in liniste, degust vinul. Un Rieslinng care nu prea seamana cu Riesling-urile de la noi ci, mai degraba, cu cele din Germania anilor 2000 - 2010. Zaharul rezidual si nivelul mai scazut al alcoolului sunt, cumva, caracteristici comune. Aciditatea, nu este, totusi, foarte ridicata si lipseste "petrolul" (trimetil dihidronaftalina), facand vinul potrivit la mancare chinezeasca sau la o autohtona placinta de dovleac (bostan).

Vinuri de Milestii Mici aici .

3. Casa de Vinuri ZAIG - Chardonnay 2018

Cu un debut "rustic" si putin agresiv, Chardonnay-ul nostru se dezvaluie usor-usor. Putin sofran, chimen, note sporadice de piersica inca necoapta, "champignons". Ananas foarte copt. Cache-ul de final este untos.

Imi propun sa-l degust si la mancare din pasare - vanat sau la carne de pasari de curte preparate cu ierburi aromatice, finisate la jar.

Cred ca "rezista" si la traditionalul caras cu mamaliguta si mujdei de usturoi.

Chardonnay-ul ZAIG cu an de recolta 2020 este rezolvat intr-o cheie diferita si a obtinut Aur la VINARIUM 2021. Il puteti gasi aici .

Daca va simtiti bine in preajma vinului, urmariti emisiunea "Frati de Vita", Sezonul 3, de pe TVR2! Sambata de la 17,00 si duminica, in reluare, de la 12,00.

Bineinteles, cu... un pahar de vin in mana!

Arhiva emisiunilor "Frati de Vita" este pe TVRPlus .

Pe YouTube VINARIUM am afisat primele episoade cu subtitrare in limba engleza!

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare