Zf 24

Deseurile spatiale ameninta reteaua de sateliti a Pamantului. Cum au ajuns "mormane" de gunoaie sa...

Deseurile spatiale ameninta reteaua de sateliti a Pamantului. Cum au ajuns "mormane" de gunoaie sa pluteasca in spatiu?

28.11.2021, 11:00 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Testul cu rachete rusesti care a spulberat un satelit mort in aceasta saptamana evidentiaza o amenintare tot mai mare a deseurilor spatiale, in contextul in care companii precum SpaceX si Boeing Co. isi fac planuri sa lanseze pe orbita pana la 65.000 de nave spatiale comerciale in urmatorii ani, potrivit Bloomberg.

Racheta a spart un satelit rusesc in cel putin 1.500 de bucati, formand o centura de resturi care zboara in jurul Pamantului cu viteze de pana la 27.000 de kilometri pe ora. In urma evenimentului, baza de control terestra a trezit echipajul adormit al Statiei Spatiale Internationale si le-a solicitat sa intre in capsulele de siguranta.

De asemenea, la cantitatea de gunoaie care trece cu viteza prin spatiu din cauza satelitilor esuati s-au adaugat si resturile rachetelor. Cu toate acestea, marile companii tech si de aparare au in plan largirea "constelatiei" de 4.550 de sateliti care orbiteaza in jurul pamantului.

Orbita joasa a Pamantului este o zona de ingrijorare majora, deoarece acolo companiile doresc sa localizeze mici sateliti de observatie si comunicatii. Printre aceastea se numara si Space Exploration Technologies Corp. a lui Elon Musk, care are peste 1.700 de sateliti Starlink deja in orbita si intentioneaza sa solicite autoritatilor de reglementare permisiunea de a adauga inca 30.000 pentru a crea o retea spatiala de furnizare a internetului.

Deja in unele orbite joase ale Pamantului, numarul de noi obiecte si fragmente generate de coliziuni le depaseste pe cele indepartate de rezistenta naturala a atmosferei, a declarat FCC (Federal Communications Commission) anul trecut, in timp ce a adoptat reguli pentru a reduce amenintarea reprezentata de resturile orbitale.

Peste 27.000 de deseuri spatiale sunt urmarile de Departamentul Apararii, potrivit NASA. Orbitele din apropierea Pamantului detin mult mai multe resturi care sunt prea mici pentru a fi urmarite, dar suficient de mari pentru a ameninta zborurile spatiale umane si misiunile robotice.

In prezent, natiunile incearca sa gaseasca modalitati de a reduce resturile spatiale, cu tehnici precum folosirea placilor magnetice pentru a captura sateliti sau folosirea harpoanelor si a plaselor, metode de colectare aflate in stadiu de testare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare