Zf 24

Bilantul ultimului an de pandemie: Care sunt statele castigatorea si pierzatoare in lupta impotriva...

Bilantul ultimului an de pandemie: Care sunt statele castigatorea si pierzatoare in lupta impotriva Covid-19

28.11.2021, 15:43 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

De un an de zile, Bloomberg a urmarit evolutia pandemiei pe intreg mapamondul, inregistrand performanta statelor in gestionarea coronavirusului. Drept criterii, publicatia a luat in considerare controlul focarelor, bilantul deceselor si eficienta campaniilor de vaccinare in scopul revenirii la normal.

Douasprezece luni de clasament au clarificat un lucru: performantele anterioare nu reprezinta o garantie a succesului viitor - sau a esecului. Statele au fost blocate din nou si din nou de capriciile cele mai mari crize de sanatate a erei noastre, dar unele au gasit si modalitatile necesare depasirii impasului, fie prin stiinta, coeziune sociala sau pur si simplu invatand din greselile trecutului.

Initial, cele mai performante dintre cele 53 de economii clasate au fost cele care au implementat strategii dure de izolare, inclusiv carantine si restrictii de frontiera. Apoi, statele care au obtinut procente mari de vaccinare combinate cu o normalizare a activitatii sociale si economie au obtinut cel mai mare punctaj in topul Bloomberg.

Cu toate acestea, niciun jucator de top nu si-a sustinut succesul pe tot parcursul anului. Noua Zeelanda si Singapore, odata numarul 1 pentru eliminarea virusului si mentinerea unui nivel de normalitate pre-pandemic pentru cea mai mare parte a anului 2020, au pierdut considerabil pe masura ce varianta delta s-a infiltrat in randurile societatii, declansand nevoia unor noi masuri restrictive. SUA - numarul 1 in iunie - si Israelul, statele cu cele mai rapide campanii de vaccinare si ridicari ale restrictiilor in primele lui ale anului 2021, au fost surprinse cand virusul a izbucnit din nou in timpul verii, in special in randul celor nevaccinati.

Treptele inferioare ale clasamentului au fluctuat si ele: tari precum Brazilia si Mexic s-au clasat pe cele mai joase pozitii pana la inceputul anului 2021. Totusi, odata cu dobandirea imunitatii naturale si a succesului campaniilor de vaccinare, America Latina a reusit sa evite cele mai rele consecinte ale variantei delta. Tarile din Asia de Sud-Est au devenit zonele cele mai afectate de pandemie, din cauza intarzierii campaniilor de vaccinare si a reaparitiei focarelor, fapt care a lasat economiile lor dependente de export sa se clatine.

In mijlocul fluxului, cateva pozitii s-au dovedit cele mai consistente. Majoritatea acestor tari nu au ajuns niciodata pe locul 1, dar nici nu au coborat sub locul 26. Aceste sapte state - Norvegia, Danemarca, Finlanda, Emiratele Arabe Unite, Canada, Coreea de Sud si Elvetia - au obtinut cele mai bune rezultate, per total, in gestionarea crizei santiare, prin succesul campaniilor de vaccinare si a masurilor de redeschidere a economiei.

Pe langa retelele puternice de siguranta in domeniul sanatatii, increderea in guvern si dorinta oamenilor de a respecta regulile au ajutat la stapanirea virusului. De asemenea bogatia relativa a acestor tari a facilitat aprovizionarea rapida cu primele doze de vaccin.

La celalalt capat, noua tari - Argentina, Iran, Mexic, Brazilia, Peru, Polonia, Nigeria, Pakistan si Africa de Sud - nu au depasit niciodata punctul de mijloc al clasamentului in ultimul an. Aceste locuri au fost cele mai devastate de pandemie, din punct de vedere al infectiilor, situatie dublata de accesul limitat la vaccinuri.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare