×

Eveniment

Analistii financiari sunt in asteptare: increderea in economie a ramas in octombrie la acelasi...

Analistii financiari sunt in asteptare: increderea in economie a ramas in octombrie la acelasi nivel din septembrie. Analistii financiari vad o crestere economica de 6,9% in 2021, un deficit bugetar de 6,8%, iar peste 12 luni o inflatie de 5,43% si un curs valutar de 5,03 lei pentru un euro

29.11.2021, 00:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Increderea analistilor financiari in conditiile macroeconomice a ramas la acelasi nivel in octombrie 2021, fata de septembrie. Cu toate acestea, analiza pe cele doua componente ale indicelui CFA Romania arata ca asteptarile analistilor s-au imbunatatit, in vreme ce conditiile actuale s-au inrautatit.

"Indicatorul de incredere a ramas constant, insa a avut evolutii divergente. Conditiile curente au scazut, dar anticipatiile au crescut. Analistii se gandesc ca o sa iesim din aceasta criza medicala", spune, pentru ZF, Adrian Codirlasu, vicepresedintele CFA Romania, asociatia analistilor financiari.

Sentimentul de piata a fost neutru la sondajul din octombrie, mai spune Codirlasu, desi s-a inregistrat o imbunatatire a prognozelor de deficit bugetar, pana la 6,8% din PIB.

"As spune ca e un sentiment neutru in acest sondaj. Nu au fost modificari notabile. Cumva la acest nivel era si luna anterioara. S-a imbunatatit putin deficitul bugetar anticipat, in linie cu cresterea anticipatiilor de evolutie ale PIB. Fusese 7,2% in august, apoi au cazut la 6,6%, dupa care si-a revenit la 6,9% cresterea PIB din acest an", a mai spus Codirlasu.

Fata de luna precedenta, in octombrie 2021 s-au inrautatit perspectivele de inflatie, mai arata sondajul lunar al CFA Romania. Analistii financiari vad o inflatie de circa 5,4% in octombrie 2022, in scadere de la aproape 8%, cat a fost in octombrie 2021.

Pentru finalul acestui an, analistii financiari vad o crestere economica de 6,9%, o prognoza similara cu cea a guvernului, in vreme ce deficitul bugetar la finalul anului va fi de -6,8% din PIB, potrivit prognozei medii din sondajul CFA Romania din octombrie.

In urmatoarele 12 luni, ROBOR la trei luni va fi de 2,9%, iar cursul leu/euro va ajunge la peste 5 lei pentru un euro, mai arata prognoza CFA.

Per ansamblu, increderea analistilor financiari in economie s-a mentinut la acelasi nivel in octombrie 2021, la 57,2, unde 0 inseamna neincredere totala si 100 inseamna incredere totala.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare