Banci si asigurari

BNR va lansa pe 1 decembrie in circuitul numismatic o replica pe suport de polimer dupa prima...

BNR va lansa pe 1 decembrie in circuitul numismatic o replica pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala in anul 1881, pretul de vanzare fiind de 100 lei

29.11.2021, 10:13 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

BNR va lansa pe 1 decembrie in circuitul numismatic o replica pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala in anul 1881, pretul de vanzare fiind de 100 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

Lansarea se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Bancnota va avea 168 x 96 mm, cu o toleranta de ᅡ1 mm, culoarea predominanta este albastru cobalt si este imprimata in tehnica plana, pe suport de polimer.

Pe aversul replicii se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: doua ferestre transparente, intr-una figurand valoarea nominala a replicii "20ᅨ in stanga si in cealalata figurand portretul imparatului Traian, laureat, orientat spre stanga. Sub cele doua ferestre transparente sunt doua altare cu baza inalta, iar pe corpul altarelor se regaseste un cartus rectangular cu inscriptia "ROMANIAᅨ. In centru, se afla un cartus curbat cu inscriptia "BANCA NATIONALE A ROMANIEIᅨ, sub care sunt inscrise: numarul de serie, data emisiunii "19 Ianuariu 1881.ᅨ, valoarea nominala "DOUE DIECI LEIᅨ si semnaturile guvernatorului, directorului si casierului central.

Tot pe avers sunt imprimate: un cartus in care este inscrisa valoarea nominala "20ᅨ, de care se sprijina, in stanga, un tanar reprezentand personificarea industriei, iar, in dreapta, un alt tanar reprezentand personificarea comertului, numarul de control si anul lansarii in circuitul numismatic "2021ᅨ, tiparite cu cerneala de culoare neagra si caractere de aceeasi inaltime.

Pe reversul replicii compozitia grafica include elemente decorative. In centru, se regaseste un medalion cu portretul imparatului Traian, laureat; circular, este inscris textul penalitatilor si, in partea inferioara, valoarea nominala a bancnotei "DOUE DIECI LEIᅨ.

Deasupra medalionului este valoarea nominala a bancnotei "DOUE DIECI LEIᅨ, iar dedesubt, un cartus rectangular cu inscriptia ,,ROMANIA". In dreapta si in stanga medalionului central sunt doua medalioane cu rama decorata, ce contin ferestrele transparente.

Sub fiecare dintre medalioanele laterale se afla cate un cartus in care este inscrisa valoarea nominala ,,20".

In scopul protejarii impotriva falsificarii, replica pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881, include urmatoarele elemente de siguranta:

¬ doua ferestre transparente complexe, astfel: in stanga aversului o fereastra in care figureaza valoarea nominala a replicii "20ᅨ, iar in dreapta aversului o fereastra in care figureaza efigia imparatului Traian, laureat, orientat spre stanga;

¬ valoarea nominala a replicii "20ᅨ din fereastra transparenta din stanga aversului si portretul imparatului din fereastra transparenta din dreapta aversului realizate in tehnica multiton cu luminiscenta in doua culori, sepia si verde, vizibile numai in lumina UV;

¬ anii "1881-2021ᅨ imprimati in centru, pe avers, cu luminiscenta alba, vizibila numai in lumina UV;

¬ sigla BNR de sub ferestrele transparente, pe avers, imprimata cu luminiscenta rosie, vizibila numai in lumina UV;

¬ numarul de serie format din 8 cifre, imprimate central, pe avers, sub denumirea bancii centrale, cu cerneala de culoare neagra, cu luminiscenta verde, vizibila numai in lumina UV;

¬ numarul de control format din 4 cifre, imprimate cu cerneala de culoare neagra, pozitionat in colturile din stanga sus si dreapta jos, identice ca secventa, cu luminiscenta verde, vizibila numai in lumina UV.

Tirajul pentru aceasta emisiune numismatica este de 30.000 bucati.

Replica pe suport de polimer dupa prima bancnota de 20 lei emisa de Banca Nationala a Romaniei in anul 1881 va fi inclusa intr-un pliant de prezentare redactat in limbile romana, engleza si franceza.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare