Banci si asigurari

thumbs

Asociatia Romana a Bancilor, Politia Romana si Microsoft se aliaza intr-o campanie pentru prevenirea fenomenului de transfer online ilegal de bani. "Vulnerabilitatea cea mai ridicata apare la persoanele care nu iau in serios securitatea informatiilor lor bancare"

02.12.2021, 15:24 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB), Politia Romana si Microsoft lanseaza un proiect care are ca scop prevenirea fenomenului "Money Mule" (caraus de bani), in cadrul celei de-a doua etape a campaniei # SigurantaOnline , actiunea fiind sincronizata cu evenimentul European Money Mule Action.

Procesul de recrutare a carausilor de bani se poate desfasura online prin anunturi de angajare pe retele de socializare sau e-mail, prin care se ofera locuri de munca sau colaborari profitabile. Astfel, persoanele recrutate sunt instruite sa transfere banii primiti in conturile lor catre alte persoane din tara sau din strainatate, primind in schimb un comision, explica reprezentantii celor trei institutii.

De asemenea, se constata un fenomen de deschidere de conturi bancare prin intermediul carora se realizeaza operatiuni de primire si transfer de fonduri, direct de catre titularul contului sau de catre terti carora titularii le cedeaza, in mod ilegal, dreptul de utilizare a contului.

Fenomenul Money Mule este unul global si de actualitate, acesta fiind parte in procesul de spalare a banilor si faciliteaza astfel criminalitatea informatica si alte tipuri de fapte penale. Persoanele care isi insusesc, voluntar sau involuntar, rolul de carausi de bani si dau curs unor astfel de practici sunt implicate in scheme de frauda bancara.

"Campania de prevenire lansata de Politia Romana, Asociatia Romana a Bancilor si Microsoft are ca obiectiv reducerea riscului infractional, cat si victimal, pentru cei care pot cadea in capcana infractiunilor informatice, precum si informarea cetatenilor in vederea constientizarii consecintelor legale ale implicarii in aceste activitati infractionale", transmit reprezentantii celor trei institutii.

In ultimul timp, s-a observat ca multe astfel de retele sunt utilizate de infractorii cibernetici pentru a colecta veniturile provenite din fraude si atacuri online, astfel incat combaterea retelelor de carausi de bani are si un impact important in combaterea criminalitatii informatice.

Reprezentantii celor trei institutii apreciaza ca cei mai vulnerabili la schemele money mule sunt persoanele nou venite in tara, somerii, studentii, persoanele care se confrunta cu dificultati financiare si in general barbatii si femeile cu varste intre 18 si 34 de ani, care traiesc in localitati mici avand niveluri de educatie si venituri medii sau scazute.

"Vulnerabilitatea de a deveni money mule este cea mai ridicata la persoanele care nu iau in serios securitatea informatiilor lor bancare", spun reprezentantii celor trei institutii.

Potrivit acestora, principalele modalitati de protectie fata de aceste practici infractionale cuprind verificarea din mai multe surse pentru orice propunere de colaborare/ angajare cu un castig rapid si sigur; Verificarea datelor oricarei firme care face o oferta de angajare; Atentie la mesajele nesolicitate pe e-mail sau pe retelele de socializare prin care se ofera castiguri rapide cu texte neinteligibile si pline de greseli gramaticale.

In plus, persoanele ar trebui sa nu deschida conturi la o banca pentru alte persoane necunoscute, si sa nu accepte oferte de munca prin care se solicita sa utilizeze contul bancar personal pentru a transfera bani.

Totodata, nu trebuie furnizate niciodata datele personale de utilizare a contului bancar altor persoane, iar atunci cand se primeste un e-mail suspect, nu se raspunde si nu se acceseaza link-uri din continutul acestuia.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare