Business Hi-Tech

Bitdefender: Configurarea gresita a infrastructurii si lipsa fortei de munca calificate in domeniul...

Bitdefender: Configurarea gresita a infrastructurii si lipsa fortei de munca calificate in domeniul securitatii cibernetice vor juca un rol semnificativ in compromiterea infrastructurii cloud si a datelor

20.01.2022, 14:38 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Contextul pandemic si migrarea oamenilor spre mediul online fac "loc" noilor atacuri cibernetice, astfel ca analisti din cadrul companiei Bitdefender, una dintre cele mai puternice companii de soft create in Romania, care a devenit un lider global pe piata de solutii de securitate cibernetica, spun ca anul 2022 va aduce probabil o crestere majora a atacurilor asupra infrastructurilor cloud, inclusiv cele gazduite de furnizori de top, iar configurarea gresita si lipsa fortei de munca calificate in domeniul securitatii cibernetice vor juca un rol semnificativ in compromiterea infrastructurii si a datelor.

"Companiile depun eforturi constante pentru a muta serviciile traditionale in cloud. Atacurile in cloud se vor intensifica, cu un accent deosebit pe Azure AD si Office365", au transmis reprezentantii Bitdefender printr-un comunicat.

De asemenea, amenintarile ransomware, care blocheaza datele victimelor si cer recompense pentru deblocare, vor continua sa fie cel mai profitabil tip de infractiune cibernetica in 2022.

"Cercetatorii anticipeaza o crestere a atacurilor care se vor concentra pe sustragerea de date in scopul santajului. La fel ca orice afacere matura, dezvoltatorii de ransomware vor trebui sa tina constant pasul atat cu concurenta, cat si cu furnizorii de solutii de securitate cibernetica. Ne asteptam la o crestere a infectarilor cu ransomware pentru mediile Linux, dar si a unui nou tip de ransomware silentios, o amenintare informatica ce ramane latenta pentru perioade indelungate de timp inainte de a cripta datele", arata sursa citata anterior.

Un alt tip de atac cibernetic care va reprezenta o amenintare in anul 2022 va fi cel de tip phishing, care devine tot mai sofisticat si care va continua sa fie un vector principal de atac pentru companii si pentru cei care lucreaza de acasa.

"Escrocheriile din 2022 vor profita si de procesele de recrutare aglomerate si derulate exclusiv online pe fondul pandemiei. Infractorii cibernetici vor incepe sa se dea drept companii pentru a pacali potentialii candidati sa isi infecteze dispozitivele prin intermediul unor documente atasate trimise prin e-mail. In plus, operatorii de criminalitate cibernetica vor folosi probabil aceasta oportunitate pentru a recruta online persoane neavizate aflate in cautarea unui loc de munca bazat pe activitati ilegale."

Analistii Bitdefender mai spus ca printre lectiile invatate in 2021, atacurile asupra lantului de aprovizionare a companiilor au fost cel mai greu de atenuat. "Spre deosebire de alte amenintari, atacurile prin intermediari sunt mai silentioase, mai greu de oprit si se propaga intr-un ritm mai rapid. Grupurile profesioniste de criminalitate cibernetica se vor concentra tocmai pe tintirea acestor verigi intermediare pentru a livra ransomware unor grupuri mai mari de potentiale victime", au transmis specialistii Bitdefender.

In continuare, acestia se asteapta la o intensificare a folosirii de vulnerabilitati complet noi de tip zero-day in anumite atacuri tintite, avand in vedere ca in 2021, cercetatorii Bitdefender au observat o crestere a acestora in toate platformele tehnologice majore - Chrome, Exchange, Office, Windows 10, iOS -.

"Infractorii cibernetici isi gasesc inspiratia in interiorul comunitatii - daca un grup de infractori cibernetici devine cunoscut prin utilizarea instrumentelor existente, restul comunitatii ii va urma exemplul."

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare