Business international

Asa cum Putin nu poate fi tar fara o Rusie extinsa, nici Erdogan din Turcia nu poate fi sultan fara...

Asa cum Putin nu poate fi tar fara o Rusie extinsa, nici Erdogan din Turcia nu poate fi sultan fara un imperiu

20.01.2022, 22:11 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Criza ruso-ucraineana a acaparat atentia lumii si a dezlantuit tot felul de scenarii infricosatoare, insa in chiar interiorul NATO o alta criza capata noi dimensiuni.

Rusia are soldati si baze militare in mai multe tari vecine, a ocupat Crimeea de la Ucraina, iar americanii spun ca pregateste noi actiuni militare in aceasta tara. NATO, unde SUA au cea mai mare greutate, nu poate proteja militar Ucraina. Dar si alte state, care sunt membre ale NATO, spun ca se simt amenintate, desi fac parte din cea mai puternica alianta militara de aparare de pe planeta. Ramane de vazut si daca organizatia nord-atlantica isi poate rezista sie insasi.

Grecia, departe de Rusia, si-a etalat recent avioanele de lupta nou achizitionate de la Franta, iar autoritatile de la Atena sugereaza ca principala amenintare pentru tara lor este Turcia lui Recep Tayyip Erdogan. Acesta isi conduce natiunea cu mana de fier si a avut grija sa devina cel mai puternic conducator al Turciei moderne.

Si Grecia si Turcia sunt membre ale NATO si in ultimii ani au avut mai multe dispute cu caracter teritorial in Marea Mediterana, miza fiind resurse de gaze naturale. Mai multe state din Uniunea Europeana considera ca Turcia este agresorul. Atena si Ankara isi disputa, de asemenea, influenta in Cipru, insula impartita in doua si unde si Turcia si Grecia au soldati, in tabere opuse. Insa Turcia are soldati si in alte parti, cum ar fi Siria si Irak.

Irakul, la fel ca Marea Mediterana, este important pentru resursele sale de petrol si gaze naturale. Acest lucru l-a aratat recenta explozie de pe traseul unei conducte de petrol turco-irakiene. Stricaciunile au fost reparate rapid, dar au fost suficiente pentru a trimite in sus preturile petrolului de pe pietele internationale. Explozia a aratat, de asemenea, instabilitatea regiunii. Printre primii suspecti pentru explozia au fost fortele nationaliste kurde, pe care armata turca le urmareste pana in Siria.

Conductele cu pricina au mai fost atacate in trecut de militanti ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK, organizatie desemnata ca terorista de guvernul turc, de SUA si UE, scrie Bloomberg. Explozia s-a produs la cateva zile dupa ce armata turca a omorat cateva zeci de militanti kurzi in Siria ca raspuns la moartea a trei soldati turci intr-un atac cu bomba. Oleoductul afectat de explozie aduce petrol din nordul Irakului in Europa prin portul de la Mediterana Ceyhan si are un traseu apropiat de granita cu Siria.

In 2019, dupa ce presedintele american Donald Trump si-a retras sprijinul pentru aliatii kurzi din Siria, armata turca a declansat o ofensiva contra acestora, scandalizand UE si aliatii din NATO. Scopul oficial al actiunii a fost crearea unei fasii de siguranta pe teritoriul sirian invecinat cu Turcia. Ofensiva s-a incheiat dupa un acord intre Turcia si Rusia, care si ea are trupe in Siria. Soldatii turci au ramas in tara vecina.

Raidurile fortelor turce asupra ascunzatorilor PKK din nordul Irakului au devenit o rutina, tensionand relatiile dintre Ankara si Bagdad. Iar Turcia are mai multe baze militare in Irak. Turcia si-a adus soldati in aceasta tara in 2015 si nu i-a mai retras.

In toamna trecuta, Ankara a anuntat ca peste 800 de teroristi au fost "neutralizati" in Irakul de nord in sapte luni, noteaza cotidianul Hurriyet. Tot atunci, parlamentul turc a extins misiunile militare din Irak si Siria cu doi ani.

In Europa, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a amenintat recent Turcia cu sactiuni daca aceasta va deveni "mai agresiva", titreaza ziarul turc pro-guvernamental Daily Sabah. Acesta opune conflictului turco-elen din Mediterana "practicile ilegale ale Greciei de a-i respinge pe refugiati" si de incalcare a drepturilor omului. SUA s-au spalat pe maini de disputa greco-turca pentru gaze anuntandu-si dubiile in legatura cu realizarea unui gazoduct care ar trebui sa furnizeze Europei combustibil extras din estul Mediteranei, potrivit informatiilor Reuters, care citeaza un oficial grec. Proiectul a fost sustinut de administratia fostului presedinte american Donald Trump.

EastMed este rodul unei intelegeri intre Grecia, Cipru si Israel, aceste tari urmand sa ia anul acesta decizia finala privind investitiile. Sursa citata a explicat ca "partea americana si-a exprimat catre partea greaca rezervele privind viabilitatea economica a conductei si faptul ca proiectul se va realiza cu protejarea mediului". Erdogan a cerut ca orice proiect de gaze din regiune sa implice si Turcia. EastMed este considerat ca o alternativa la gazele rusesti. Conducta ar transporta gaze extrase din apele israeliene si cipriote catre Grecia si apoi in Italia.

Ministrul turc de externe a explicat ca "insula Kastellorizo este la doar 1,95 km departare de Turcia. Este o insula de 10 km patrati. Dar ei vor 40.000 km patrati de zona maritima pentru aceasta insula. Cand zicem "Nu", ni se spune "expansionisti"".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare