Banci si asigurari

Banca Internationala de Investitii, unde Romania este actionara, a atras 57 mil. euro de pe pietele...

Banca Internationala de Investitii, unde Romania este actionara, a atras 57 mil. euro de pe pietele din Romania si Cehia, prin doua emisiuni de obligatiuni scadente la 3 ani si 5 ani

21.01.2022, 15:14 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Banca Internationala de Investitii (BII), fondata in 1970 de mai multe state printre care si Romania, anunta ca a inceput implementarea planului de finantare din 2022, cu doua tranzactii derulate in lei (RON) si coroane cehe (CZK) realizate in cadrul programul MTN al institutiei.

"Este pentru prima data cand doua tranzactii au avut loc in aceeasi zi, in ciuda contextului dificil din piata, profitand de o fereastra favorabila din piata care i-a permis incheierea ambelor tranzactii la cele mai mici marje pentru scadentele si monedele in care au avut loc", au transmis vineri reprezentantii BII.

Tranzactia in lei, cu o scadenta de 3 ani, a fost derulata de UniCredit AG si incheiata la cea mai scazuta marja obtinuta vreodata fata de curba randamentelor obligatiunilor guvernamentale romanesti de doar 15 puncte de baza, fata de 30 puncte de baza pentru tranzactia cu o scadenta de 2 ani incheiata in octombrie 2021.

Suma finala, de 105 mil. lei (aproximativ 21 mil. euro), a fost convertita printr-o operatiune de swap la cea mai joasa marja aferenta unei scadente similare.

La tranzactie au participat cinci investitori locali si un investitor institutional off-shore, mai spun reprezentantii institutiei bancare.

Obligatiunea cu o scadenta de 5 ani a fost emisa pe piata din Cehia cu un cupon de 4%, cu un randament fix fata de curba CZK IRS, intr-un context foarte dificil si volatil din piata.

"Curbele de referinta CZK care in prezent sunt inversate au oferit Bancii o sansa unica de a extinde pentru prima data curba CZK a BII la o scadenta de 5 ani, obtinand un raport euro-after swap comparabil cu cel obtinut pentru scadentele de 2-3 ani", explica reprezentantii BII.

Emisiunea in valoare de 900 mil. coroane cehe (aproximativ 36 mil. euro) a fost realizata de Erste Bank Vienna. Tranzactia a fost subscrisa de sase manageri de active si societati de asigurare din Cehia.

"Primele doua tranzactii incheiate azi reprezinta un inceput extraordinar al anului pentru BII si o promisiune pentru acest an. Desi in prezent observam o crestere generala a ratelor dobanzilor pe piata in urma schimbarilor recente ale politicilor monetare ale bancilor centrale, ne concentram pe obtinerea celor mai scazute niveluri ale marjelor raportat la curbele de referinta, care sunt cei mai buni indicatori ai riscului de credit al emitentului", spune dl Jozef Kollar, Prim Vice-Presedinte Trezorerie si DCM.

Banca Internationala de Investitii (BII) a fost fondata in 1970. In prezent, actionarii bancii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, Romania, Rusia, Slovacia si Vietnam. Banca a trecut printr-un proces major de modernizare incepand cu finalul anului 2012 si are rating S&P A- (perspectiva stabila), rating Moody's A3 (perspectiva stabila), rating Fitch A-, rating ACRA A (perspectiva stabila).

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare