Business international

Daca Putin porneste la razboi, il va urma poporul? Sanctiunile occidentale de dupa anexarea Crimeei...

Daca Putin porneste la razboi, il va urma poporul? Sanctiunile occidentale de dupa anexarea Crimeei si crizele mondiale au tras standardele de viata inapoi cu 10 ani

21.01.2022, 16:13 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Acest articol este redifuzat din data de 22.12.2021.

Vladimir Putin conduce Rusia de mai bine de 20 de ani, timp in care si-a construit imaginea de lider neinfricat, fara opozitie la el acasa si capabil sa infrunte Occidentul. Iar acum chiar o face, prin mesaje belicoase prin care da de inteles ca NATO ii perturba zona de confort geopolitic. Dar daca Putin declanseaza un razboi, asa cum se tem multi, va fi el urmat de popor? Vor suporta economia si societatea efortul de razboi?

Protestele de la Moscova si ascensiunea popularitatii unor disidenti arata ca in Rusia este o problema cu chiar popularitatea lui Putin si poate de aici atitudinea belicoasa a Kremlinului. Atatarea spiritului nationalist i-ar putea face pe rusi sa uite de vremurile de criza cu care se confrunta.

Rusia a invadat Ucraina in 2014 in plina criza economica. Standardele de viata au continuat sa scada de atunci. Insa situatia de acum, cu rubla subreda, inflatie puternica, mancare scumpa, o economie dependenta de exportul de materii prime si neincredere in autoritate, este rezultatul constructiei economice la care chiar Putin a participat.

Liderul de la Moscova le-a oferit rusilor de-a lungul timpului cadouri teritoriale, Crimeea, o peninsula anexata de la Ucraina, fiind cel mai pretios de pana acum. Altele sunt diferite zone fierbinti din Caucaz si parti din estul Ucrainei controlate de forte separatiste pro-ruse. Anexarea Crimeei costa si acum. Economistul Serghei Aleksasenko estimeaza ca pana in 2019 costurile s-au ridicat la 160 de dolari pentru fiecare cetatean al Rusiei, barbat, femeie sau copil. Altfel calculat, pretul inseamna de 357 de ori bugetul Academiei Ruse pentru Stiinte.

Pana in 2019, spune Aleksasenko, cei mai multi rusi nu pareau sa simta ca anexarea Crimeei le afecteaza calitatea vietii. Dar de atunci in Rusia s-a instalat o criza economica. Perceptia se poate schimba. Iar in Crimeea Putin nu a reusit sa construiasca tot ce si-a propus. Acest teritoriu inca se confrunta cu o criza de apa.

Cuceriri mai mari ar fi si mai costisitoare. La costurile platite voluntar se adauga si cele provocate de Occident prin sanctiunile economice impuse Rusiei dupa agresiunile din Ucraina. Aceste sactiuni au pentru companiile ruse un pret echivalent cu 4,2% din PIB-ul tarii, potrivit unui studiu realizat de Daniel Ahn si Rodney Ludema, fosti economisti la Departamentul de Stat al SUA.

Marile companii din Rusia au adesea la conducere personaje din anturajul lui Putin sau apropiate Kremlinului. In total, costul agresiunilor s-ar ridica la 8% din PIB. Altii, cum ar fi analistii din Ucraina, vad aceste pierderi ca fiind mult-mult mai mici. Ucraina ar vrea sanctiuni mai puternice.

In 2019, Putin a sarbatorit 20 de ani in rolul de conducator al Rusiei. The Moscow Times a facut atunci un parcurs al economiei ruse in aceste doua decenii. Putin a preluat o economie in criza profunda, sfaramata de destramarea URSS, de un default de 40 de miliarde de dolari si de colapsul sistemului bancar. Recesiunea macina tara timp de un deceniu, iar criza era agravata de prabusirea preturilor petrolului pe pietele internationale. Insa norocul i-a suras rapid lui Putin. Din 2000 preturile petrolului au inceput sa urce, de la 10 dolari pe baril ajungand in zece ani la 150 de dolari barilul. Revarsarea unui ocean de petrodolari a facut reconstructia Rusiei o sarcina mai usoara. Putin este responsabil pentru prima incercare mai serioasa de a reforma economia. Insa eforturile in acest sens au fost intrerupte de criza globala din 2008, iar reformele planificate n-au progresat decat cu 30%. Progresul era vizibil, totusi, desi a fost incetinit si de furt sau coruptie. Rusia ajunsese cea mai bogata tara din Comunitatea Statelor Independente. In 10 ani, din 1999 si pana in 2008, PIB-ul nominal a crescut cu 94%, iar PIB per capita s-a dublat. Valoarea economiei a decolat de la 210 miliarde dolari in 1999 pentru a ajunge la cota cea mai de sus, de 1.800 de miliarde dolari, in 2008. Ponderea economiei ruse in economia mondiala crescuse de la 2% la 4%. Criza din 2008 a fost un moment crucial. Economia n-a mai reusit sa avanseze. Problemele s-au acutizat odata cu prabusirea preturilor petrolului, in 2014. Atunci, in plina criza, Putin a decis sa invadeze Ucraina. Au urmat sanctiunile economice si financiare occidentale. Acestea si turbulentele mondiale au impins economia inapoi la 1.200 miliarde dolari in 2019. Criza provocata de pandemie a tras economia in jos si mai mult. Ca pondere in PIB-ul mondial, Rusia s-a intors de unde a plecat in 1999. Acum, rusii se confrunta din nou cu cresterea costurilor, dar si cu alegeri dificile, noteaza AFP. Ca mai tuturor popoarelor slave sau balcanice, rusilor le place ca de sarbatori sa aiba mesele imbelsugate, dar anul acesta mancarea este mai scumpa, cu mult mai scumpa. Inflatia depaseste 8%, nivel cu care se confrunta si statele est-europene. Insa in Europa de est cresterea preturilor reflecta cel mai mult scumpirea gazelor importate din Rusia. Rusii nu se incalzesc si nu gatesc cu gaze importate, prin urmare inflatia reflecta o problema mai grava, si anume scumpirea alimentelor. Rusia este o tara agricola, insa mancarea se scumpeste din cauza productiei slabe, influentata de capriciile vremii, si a penuriilor cauzate de exporturi. Rusii percep inflatia ca fiind de 18%. Totul se scumpeste, iar salariile nu cresc. Aproape jumatate din rusi nu au bani pusi deoparte, ceea ce face ca impactul unor socuri sa fie deosebit de dur asupra gospodariilor. Standardele de viata regreseaza. Sunt cu 10% mai mici decat erau in 2013, anul de dinaintea anexarii Crimeei.

Acest articol a fost publicat pe zf.ro la data de 22.12.2021

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare