Eveniment

Inflatia fumeganda loveste in plin in tara lui Erdogan: Turcia ar putea vedea o rata a inflatiei de...

Inflatia fumeganda loveste in plin in tara lui Erdogan: Turcia ar putea vedea o rata a inflatiei de aproximativ 40% in 2022

23.01.2022, 15:02 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ministrul turc de finante, Nureddin Nebati, le-a spus economistilor ca se asteapta ca rata inflatiei sa atinga un varf de aproximativ 40% in lunile urmatoare si sa nu depaseasca 50% in acest an, potrivit persoanelor care au participat la discutii, relateaza Bloomberg.

Nebati a oferit cea mai detaliata perspectiva a sa de pana acum asupra preturile de consum in 2022 in timpul unei intalniri cu 60 de economisti si analisti, sambata, la Istanbul, potrivit persoanelor, care au cerut sa nu fie identificate deoarece evenimentul nu a fost public. Ministrul a spus ca rata inflatiei ar putea sa nu scada sub 30% pana la sfarsitul anului, a precizat una dintre persoane. Ministerul turc de Finante a refuzat sa comenteze.

Rata inflatiei din Turcia a atins 36,1% in decembrie, cea mai mare rata de la inceputul guvernarii de 19 ani a presedintelui Recep Tayyip Erdogan. Asteptarile privind inflatia pentru urmatoarele 12 luni au sarit la 25,37%, de la 21,39%, potrivit sondajului realizat de banca centrala in ianuarie in randul participantilor pe piata. Unele banci de pe Wall Street preconizeaza ca criza valutara de anul trecut ar putea impinge inflatia la peste 50%.

Saltul preturilor a fost alimentat de faptul ca banca centrala a Turciei a redus rata de referinta cu 500 de puncte de baza in patru sedinte consecutive, inainte de a anunta joi o pauza in ciclul sau de relaxare. Relaxarea agresiva a fost ceruta de Erdogan, care a sustinut ca ratele mai mici ar limita preturile de consum si ar stimula cresterea economica. Deprecierea lirei si cresterea preturilor energiei la nivel mondial au fost cei mai mari factori de crestere a inflatiei.

LIra turceasca a pierdut pana la jumatate din valoare in trei luni, inainte de a se stabiliza dupa ce guvernul a luat masuri de urgenta in decembrie, inclusiv un program de compensare pentru scaderile majore ale monedei.

Banca centrala a Turciei a promis, de asemenea, stimulente pentru companiile care convertesc conturile de depozit in valuta straina si in aur in depozite la termen in lire turcesti.

Nebati se asteapta ca aceste masuri sa duca la conversia in lire a activelor corporative in valoare de 10 miliarde de dolari, ceea ce ar contribui la sustinerea monedei, au declarat persoanele mentionate.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare