Zf 24

Business MAGAZIN. Cum incearca Liberty Galati sa ajunga cel mai important producator regional de...

Business MAGAZIN. Cum incearca Liberty Galati sa ajunga cel mai important producator regional de otel verde: In 2019, combinatul era la limita supravietuirii, iar acum are afaceri care depasesc 1 mld. euro

23.01.2022, 16:00 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

A preluat cel mai mare combinat siderurgic din tara atunci cand piata otelului era la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu. Cateva luni mai tarziu, pandemia a pus in pericol siguranta miilor de angajati, care erau speriati si de faptul ca ar putea ramane fara loc de munca.

Dupa un amplu proces care a presupus eficientizarea activitatii si transformarea pierderilor in profit si cu o investitie de 300 de milioane de euro, au inceput sa apara roadele: Liberty Galati si-a crescut profitul operational de 3,5 ori intr-un an. Urmatorul pas: sa devina un producator regional de otel verde cu emisii reduse de carbon pana in 2030.

Un angajament de a investi 1 miliard de euro ca sa transforme un combinat siderurgic aflat la limita supravietuirii in 2019 in cel mai important producator regional de otel verde (Greensteel) in urmatorii zece ani - acesta a fost obiectivul omului de afaceri Sanjeev Gupta, proprietarul grupului Liberty House (parte a Aliantei GFG), atunci cand a decis sa achizitioneze combinatul din Galati. Cunoscut anterior sub denumirile de Sidex sau de ArcelorMittal, combinatul siderurgic Liberty din Galati are o istorie de peste 50 de ani, perioada in care a trecut prin numeroase crize. Iar ultimii doi ani au adus noi provocari.

"Turnaroundul Liberty Galati a avut loc in timpul pandemiei, cand oamenii erau preocupati de sanatatea lor si a familiilor lor si se temeau ca ar putea fi oprita activitatea. Era de inteles aceasta ingrijorare, deoarece - cand grupul Liberty a achizitionat compania din Galati in iulie 2019 - piata otelului era la cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, apoi ne-am confruntat cu pandemia, care a avut un impact major asupra industriei siderurgice si a economiei mondiale", a explicat Prasanta Mishra, directorul executiv al Liberty Galati.

Multe companii au fost nevoite sa ia decizii dificile, adauga executivul. Totusi, Liberty Galati nu si-a incetat operatiunile si nici nu si-a redus semnificativ activitatea in timpul pandemiei, asa cum au facut cei mai multi producatori europeni, "dar am lucrat intens pentru a proteja si mentine o echipa de 7.000 de oameni in Romania". Un proces de turnaround management presupune, in linii mari, o reinnoire a companiei, prin analiza, planificare, restructurare si gasirea solutiilor pentru problemele organizatiei in asa fel incat pierderile sa se transforme in profit. Intrucat in 6 ani grupul Liberty a crescut la aproape 35.000 de angajati la nivel global, in principal prin achizitii, compania si-a dezvoltat propriul model de eficientizare operationala.

Cititi articolul integral pe Business MAGAZIN

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare