Eveniment

Cine a fost Calisto Tanzi, cel care a creat imperiul Parmalat, pentru a se prabusi ulterior din...

Cine a fost Calisto Tanzi, cel care a creat imperiul Parmalat, pentru a se prabusi ulterior din cauza problemelor financiare

23.01.2022, 17:00 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

De numele lui Calisto Tanzi se leaga atat nasterea, cat si prabusirea unui imperiu. El este fondatorul Parmalat, asociat cu unul dintre cele mai cunoscute falimente ale Europei. Compania a reusit insa, ca o pasare Phoenix, sa renasca din propria cenusa, facand astazi parte din portofoliul gigantului Lactalis.

Calisto Tanzi s-a nascut pe 17 noiembrie 1938 in Collecchio, Parma, Italia. Parintii sai detineau o mica afacere cu produse alimentare, pornita de bunicul sau. In 1961, Tanzi a renuntat la studiile universitare si la visul de a deveni contabil pentru a-si ajuta tatal, grav bolnav, sa conduca businessul familiei. La doi ani distanta, dupa ce obtinuse controlul deplin al companiei, a extins activitatea acesteia prin deschiderea unei mici fabrici de lactate in orasul natal, numind noua unitate Dietalat, denumire schimbata ulterior in Parmalat. In urma unei calatorii facute in Suedia, antreprenorul a venit cu ideea lansarii de produse UHT, al caror ambalaj era mult mai ieftin si versatil. Mai tarziu, a adoptat acest model de fabricare si pentru restul articolelor din portofoliu - conserve si sucuri, devenind un jucator international.

Intre anii 1970 si 1980 Tanzi a investit sume importante in publicitate, in paralel cu sustinerea mai multor echipe sportive, in special din fotbal, schi si Formula 1, fiind inclusiv proprietar al echipei de fotbal AC Parma. Pana in 2001, ajunsese la o avere de circa 1,3 miliarde de euro. Politica de achizitii rapide a mai multor producatori alimentari, inclusiv companii din SUA precum Beatrice Foods, si lipsa unei recapitalizari adecvate a adus insa probleme financiare majore companiei.

In 2003, businessul a intrat intr-un faliment rasunator, avand datorii de peste 14 miliarde de dolari. Fondatorul a fost condamnat la 18 ani de inchisoare, ca urmare a celei mai mari fraude corporative din istoria Europei, estimata la 800 de milioane de euro. Dupa doi ani de ispasire a sentintei a fost mutat in arest la domiciliu. In 2005, compania a renascut, fiind in prezent subsidiara a grupului francez Lactalis, care a achizitionat-o in urma cu 11 ani. Cu 140 de centre de productie si 16.000 de angajati, Parmalat S.p.A. isi desfasoara operatiunile la nivel global. In Romania compania este prezenta inca din 1991. Prima zi a acestui an a adus un val de reactii in presa internationala, care a anuntat moartea lui Calisto Tanzi, in Parma, in urma unei pneumonii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare