Burse

Johan Meyer, seful Fondului Proprietatea: Suntem pregatiti sa sprijinim listarea companiilor de...

Johan Meyer, seful Fondului Proprietatea: Suntem pregatiti sa sprijinim listarea companiilor de stat in viitorul apropiat. Hidroelectrica si Salrom sunt bine pozitionate pentru a beneficia de pe urma listarilor si vor pune Romania pe radarul investitorilor

27.01.2022, 11:50 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucuresti si manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, considera ca listarea companiilor de stat la Bursa de la Bucuresti, precum Hidroelectrica si Salrom, reprezinta o oportunitate foarte buna pentru a incuraja investitiile in Romania si pentru a genera valoare pentru actionari.

"Suntem pregatiti sa sprijinim listarea companiilor de stat in viitorul apropiat, deoarece consideram ca aceasta este o oportunitate excelenta de a incuraja mai multe investitii in Romania si de a genera valoare pentru actionari. Companii precum Hidroelectrica si Salrom sunt bine pozitionate pentru a beneficia de pe urma listarilor si vor pune Romania pe radarul investitorilor de pe tot globul", spune Johan Meyer.

La randul sau, Ilinca von Derenthall, Presedinte al Comitetului Reprezentantilor a Fondului Proprietatea apreciaza ca Hidroelectrica si Salrom sunt doua companii cheie pregatite sa inceapa procesul de listare.

"Odata cu listarea acestor doua companii, Romania va face un pas important spre promovarea la statutul de piata emergenta de catre MSCI, ceea ce va permite intrari de noi fonduri la Bursa de Valori Bucuresti.", spune Ilinca von Derenthall

Fondul Proprietatea a primit anul trecut aprobarea de principiu de la Ministerul Economiei pentru listarea participatiei din cadrul Salrom la Bursa de Valori Bucuresti, companie unde FP are 49%, detinere estimata la 40 de milioane de euro.

Anul acesta, Fondul se pregateste sa obtina avizele necesare pentru cea mai mare listare din istoria Bursei de Valori Bucuresti, 15% din producatorul de energie electrica Hidroelectrica, adica un pachet de 1,2 mld. euro

Pe 25 ianuarie, Franklin Templeton International Services, in calitatea sa de Administrator de fond de investitii alternative si administrator unic al Fondului Proprietatea a bifat unsprezece ani de la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti.

Datele de la BVB arata ca pretul actiunii a atins un maxim istoric de 2,22 lei pe actiune pe 17 ianuarie 2022, cu mult peste 1,00 lei pe actiune, care era valoarea nominala a actiunii la crearea Fondului, consolidand astfel performanta constanta din ultimii 11 ani.

De la preluarea mandatului de administrare a Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton in septembrie 2010, Fondul a efectuat semnificative distributii brute de numerar de 7,2 miliarde lei, (2,1 miliarde dolari) si a finalizat doisprezece programe de rascumparare, in valoare de peste 7,3 miliarde lei.

Totodata, a finalizat aproximativ jumatate din tranzactiile speciale (precum IPO, SPO si ABO) executate pe BVB intre 2012 si 2021. Cele mai importante tranzactii incheiate de Fond includ: Transgaz ABO (2013), Transelectrica ABO (2014), Conpet ABO (2014), Romgaz ABO (2014, 2015, 2016) si Petrom ABO (2013, 2016, 2017, 2020, 2022).

Volumul actiunilor Fondul Proprietatea tranzactionate la BVB reprezinta 33% din volumul total al actiunilor tranzactionate la BVB in perioada 2011 - 2021, potrivit datelor transmise de reprezentantii FP.

Fondul Proprietatea ocupa primul loc in randul celor mai tranzactionati emitenti la BVB in perioada de 11 ani, cu o valoare medie de tranzactionare de 9,9 milioane lei, si a fost a 5-a cea mai mare companie romaneasca listata la BVB, reprezentand aproape 6% din capitalizarea totala a pietei la finalul anului 2021.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare