Business international

Tarile europene incheie noi acorduri pentru GNL, cauta alternative la gazele rusesti

Tarile europene incheie noi acorduri pentru GNL, cauta alternative la gazele rusesti

22.05.2022, 21:49 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Un nou acord in domeniul GNL va permite Finlandei si Estoniei sa puna capat importurilor de gaze rusesti, in timp ce Polonia si Bulgaria primesc ajutor din partea tarilor vecine si furnizorilor de GNL pentru a-si acoperi golul lasat de decizia Rusiei de a intrerupe livrarile de gaze naturale catre acestea.

Excelerate Energy a semnat un acord pe 10 ani pentru inchirierea unei nave care stocheaza GNL catre Finlanda, permitand acestei tari si vecinei sale Estonia sa puna capat importurilor de gaze rusesti chiar in iarna, scrie Bloomberg.

Compania de stat Gasgrid Finland Oy a inchiriat o FSRU, nava utilizata ca terminal offshore de import de GNL, acordul cu Excelerate urmand unei vizite a liderilor finlandez si suedez la Casa Alba. Finlanda si Suedia vor sa adere la NATO si sa puna capat dependentei de importurile de energie ruseasca in urma razboiului din Ucraina. Germania, Italia si alte tari europene incearca la randul lor sa-si creasca importurile de GNL cu nave FSRU.

Cererea Finlandei si Estoniei se ridica la aproximativ 3 miliarde de metri cubi pe an, iar nava poate livra 5 miliarde de metri cubi, potrivit CEO-ului Excelerate, Steven Kobos. Orice surplus poate fi vandut catre tarile vecine, a aratat acesta.

Polonia si Bulgaria primesc ajutor de la tarile vecine si furnizorii de GNL pentru a putea acoperi golul lasat de decizia Rusiei de intrerupere a livrarilor de gaze naturale, potrivit naturalgasintel.com.

Cand Rusia a intrerupt livrarile luna trecuta, Grecia si alte tari din sud-estul Europei s-au oferit imediat sa ajute cele doua tari.

"Polonia si Bulgaria nu au nevoie imediata de volume mari, acestea putand fi acoperite prin reconfigurarea livrarilor intra-UE si utilizarea carbunelui in productia de energie. De asemenea, faptul ca livrarile rusesti au fost intrerupte in primavara a ajutat", arata Marco Giuli, de la Brussels School of Governance din Belgia.

Viitorul FSRU Alexandroupolis al Greciei va dubla capacitatea de lichefiere a tarii.

Compania Gastrade intentioneaza sa localizeze vasul in apropiere de portul Alexandroupolis pentru a furniza GNL Greciei, Bulgariei, Serbiei si Macedoniei de Nord. Unitatea ar putea deveni operationala la sfarsitul anului 2023.

Gastrade dezvolta un al doilea project in apropierea Alexandoupolis, INGS, care ar putea furniza GNL Moldovei si Ucrainei. Alte doua proiecte GNL sunt in dezvoltare de asemenea in Grecia.

Grecia furnizeaza Bulgariei gaze de la intreruperea livrarilor rusesti via terminalul GNL Revithoussa. Bulgaria se asteapta de asemenea sa incheie noi acorduri GNL cu Grecia si Turcia si urmeaza sa primeasca GNL americane din iunie.

Accesul la noi conducte este de asemenea asteptat sa ajute Polonia si Bulgaria sa acopere cererea de gaze in aceasta iarna.

In cazul Poloniei, compania de stat PGNiG a incheiat de asemenea recent un acord preliminar pentru importul a 3 milioane tone de GNL pe an din SUA.

Iar tara ar fi interesata sa coopereze cu Portugalia cu privire la posibilitatea transbordarii de GNL, anunta premierul polonez Mateusz Morawiecki la sfarsitul saptamanii trecute, adaugand ca gazele ar putea fi trimise catre alte tari pentru a le ajuta sa-si reduca dependenta de Rusia, noteaza Reuters.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare