Companii

Cele 15 OIREP-uri de pe piata, respectiv organizatiile responsabile sa colecteze si sa recicleze...

Cele 15 OIREP-uri de pe piata, respectiv organizatiile responsabile sa colecteze si sa recicleze toate tipurile de ambalaj, au incheiat 2021 cu afaceri cumulate de 824 milioane lei

05.07.2022, 10:08 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cele 15 OIREP-uri active pe piata de reciclare, respectiv organizatiile responsabile sa colecteze si sa recicleze toate tipurile de ambalaj, au incheiat 2021 cu afaceri cumulate de 824,3 milioane lei, potrivit datelor depuse la Ministerul de Finante.

OIREP-urile, adica Organizatii care Implementeaza obligatii privind Raspunderea Extinsa a Producatorului, au fost infiintate in 2018, legislatia prevazand ca toate companiile care activeaza in domeniul reciclarii, producatorii care comercializeaza bunuri ambalate si autoritatile locale sunt obligate ca prin intermediul OIREP-urilor sa isi indeplineasca obiectivele de reciclare.

Potrivit datelor publicate de companii la Ministerul de Finante, cel mai mare OIREP de pe piata este Green Point Management, cu afaceri de 138,4 milioane lei (28 mil.euro) in 2021.

Locurile urmatoare sunt ocupate de Reciclad'or, cu afaceri de 129,3 milioane lei (26,1 milioane euro), si Eco-X, cu 106,1 milioane lei (21,4 milioane euro).

Legea stabileste ca OIREP-urile trebuie sa indeplineasca mai multe tinte anuale, respectiv colectarea si reciclarea a 60% din greutate pentru hartie si carton, 60% pentru sticla, 50% la metal, 22,5% pentru plastic si 55% pentru PET, precum si 20% din greutate pentru aluminiu si 15% pentru lemn.

Odata colectate aceste cantitati de deseuri sunt reintroduse in economie, prin inchiderea unei bucle de consum de resurse.

Astfel, este creat un mecanism pentru reducerea consumului de resurse naturale prin utilizarea deseurilor ca materie prima ori de cate ori ori este fezabil din punct de vedere tehnic. Acest mecanism poarta denumirea de economie circulara.

Cele 15 OIREP-uri active pe piata sunt GreenPoint Management, Reciclad'or, Eco-X, Fepra EPR, Clean Recycle, Eco Smart Union, Eco Synergy, Financiar Recycling, Green Resources Management, Enviro Pack Consult, Marathon EPR Group, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Ecorep Group si CCAT Responsabilitate de Mediu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare