Business international

Surpriza neplacuta pentru Putin: Finlanda a confiscat aproape 1.000 de vagoane de marfa apartinand...

Surpriza neplacuta pentru Putin: Finlanda a confiscat aproape 1.000 de vagoane de marfa apartinand unor companii rusesti

05.07.2022, 13:17 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Finlanda a confiscat aproape 1.000 de vagoane de marfa apartinand unor companii rusesti ca urmare a sanctiunilor Uniunii Europene, potrivit operatorului feroviar de stat finlandez VR si unei scrisori a monopolului feroviar din Rusia consultata de Reuters.

In timp ce VR din Finlanda a luat masuri pentru a reduce traficul feroviar cu Rusia dupa ce UE a sanctionat livrarile de carbune rusesc in aprilie, 865 de vagoane de tren din Rusia au fost confiscate de executorii judecatoresti, potrivit scrisorii datate 6 iunie a Cailor Ferate Ruse catre Ministerul Transporturilor.

Autoritatea finlandeza a executorilor judecatoresti a declarat pentru Reuters ca a avut inghetate activele catorva zeci de persoane fizice si juridice din Rusia si Belarus, inclusiv firme de transport, in valoare de cel putin 82 de milioane de euro, pentru a se conforma sanctiunilor UE.

Purtatoarea de cuvant a VR, Taina Kuitunen, a confirmat prin e-mail ca in Finlanda se afla in prezent "aproximativ 800 de unitati de vagoane (de marfa) sanctionate in Finlanda", iar compania a incercat sa le returneze pe cele nesanctionate in Rusia cat mai curand posibil.

Seful departamentului de logistica al VR a declarat presei finlandeze in luna martie ca aproximativ 5.000 de vagoane rusesti se aflau in Finlanda atunci cand a decis sa suspende traficul si, desi compania sa a dorit sa le trimita inapoi, executorii judecatoresti au ordonat ca unele sa fie confiscate.

Vagoanele sechestrate apartin unor companii fie direct afectate de sanctiunile UE, fie ale caror actionari au renuntat la control pentru ca au fost loviti de sanctiuni dupa ce Rusia si-a trimis trupele in Ucraina la sfarsitul lunii februarie.

Uralchem-Trans, al carei fost proprietar, Dmitri Mazepin, a cedat controlul dupa ce a intrat sub incidenta sanctiunilor UE in martie, nu a raspuns la solicitarea de a comenta, iar compania de stat de leasing GTLK, aflata la randul ei sub incidenta sanctiunilor UE, a refuzat sa comenteze.

Rusagrotrans, parte a Demetra Holding, unde banca de stat VTB, afectata de sanctiuni, a cedat controlul altor investitori in februarie, a refuzat, de asemenea, sa comenteze.

Caile Ferate Ruse au refuzat sa comenteze, iar Ministerul Transporturilor nu a raspuns la o solicitare de comentarii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare