×

Cryptobusiness

Analiza ASF: De ce s-au prabusit criptoactivele si la ce riscuri ne expunem cand le cumparam?

Analiza ASF: De ce s-au prabusit criptoactivele si la ce riscuri ne expunem cand le cumparam?

28.07.2022, 17:13 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Decuplarea pietelor financiare de fundamentele economice poate genera bule speculative si conduce la cresterea riscului sistemic. Un astfel de exemplu este piata de criptomonede care a fost zdruncinata de un val de scaderi in primul trimestru din 2022, arata o analiza ASF.

Principalele criptomonede au avut o evolutie similara unei bule speculative, inregistrand o crestere rapida de peste 3 deviatii standard, urmata de o scadere rapida din trimestrul III 2021 pana in prezent.", puncteaza analistii ASF inca din debutul capitolului dedicat criptoactivelor din Raportul privind stabilitatea pietelor financiare nebancare.

Raportul trateaza cazul "Luna", moneda virtuala care si-a pierdut intreaga valoare in doar cateva zile, provocand un cutremur pe piata de profil, dar si un val de reactii in intreaga lume.

"Un declin major al Bitcoin a coincis cu o scadere a valorii token-ului Luna, ca urmare a faptului ca investitorii au lichidat toate criptomonedele. In cea mai mare parte a istoriei monedei, raportul este mai mare de unu, ceea ce inseamna ca investitorii pot rascumpara intotdeauna jetoanele TerraUSD la valoarea nominala. La 10 mai 2022, raportul dintre criptomoneda Luna si capitalizarea de piata a TerraUSD a scazut sub 0,5. Prin urmare, nu exista o modalitate fezabila de a rascumpara toate monedele TerraUSD la valoarea nominala. Fundamentele slabe ale paritatii au declansat un atac speculativ. Mecanismul de arbitraj s-a intrerupt atunci cand preturile Luna au continuat sa scada. In concluzie, monedele stabile algoritmice sunt predispuse la riscul de devalorizare si la atacuri speculative atunci cand sunt insuficient garantate.", noteaza raportul.

Specialistii ASF sesizeaza si o relatie directa intre evolutia pietelor financiare clasice si cea a criptoactivelor, aspect care denota, o data in plus, ca utilitatea acestui tip de active in diversificarea portofoliilor de investitii nu este la nivelul la care le este de multe ori prezentata potentialilor investitori.

"Corelatia din ce in ce mai mare a preturilor criptoactivelor cu principalele active financiare riscante in timpul episoadelor de criza pe piata pune la indoiala utilitatea acestora pentru diversificarea portofoliilor. A fost observata o crestere a corelatiei dintre randamentele criptoactivelor si cele ale actiunilor in timpul si dupa incertitudinile de pe piata din martie 2020, precum si in timpul vanzarilor de pe piata din decembrie 2021 si mai 2022. Acest lucru poate sugera faptul ca, in perioadele de aversiune fata de risc pe pietele financiare mai mari, piata criptoactivelor a devenit mai strans legata de activele de risc traditionale, o tendinta care se poate datora in mare parte implicarii crescute a investitorilor institutionali. In schimb, corelatia cu aurul a devenit negativa in timpul unei perioade de crestere a asteptarilor inflationiste si a tensiunilor geopolitice.", se arata in Raportul ASF privind stabilitatea pietelor financiare nebancare.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare