Zf 24

Vizita lui Nancy Pelosi in Taiwan creste tensiunile dintre Statele Unite si China. Iata care ar...

Vizita lui Nancy Pelosi in Taiwan creste tensiunile dintre Statele Unite si China. Iata care ar putea fi raspunsurile Beijingului

03.08.2022, 11:26 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Odata cu vizita de marti a lui Nancy Pelosi in Taiwan, lumea incepe sa se pregateasca pentru raspunsul oficial al Chinei.

Presedintele Xi Jinping i-a spus liderului american Joe Biden, in timpul unei convorbiri telefonice de saptamana trecuta, ca "cine se joaca cu focul se va si arde", referitor la Taiwan, pe care China il considera ca fiind teritoriul sau. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat luni ca Armata Populara de Eliberare "nu va sta degeaba" daca Pelosi va decide sa viziteze Taiwanul, scrie Bloomberg.

Nici Xi, nici Biden nu au vreun interes in declansarea unui conflict care ar putea provoca si mai multe daune economice statelor lor, iar apelul de saptamana trecuta a indicat o posibila intalnire fata in fata a celor doi lideri in lunile urmatoare.

Dar retorica amenintatoare si animozitatea crescanda din ambele tari se adauga la presiunea asupra lui Xi de a lua o atitudine ferma, mai ales in contextul pregatirii unei importante reuniuni de partid, mai tarziu in acest an, in cadrul careia se asteapta sa obtina un al treilea mandat.

In timp ce SUA si-au abandonat tratatul de aparare reciproca cu Taiwan in 1979, China trebuie sa cantareasca posibilitatea unei interventii americane in contextul declansarii unei invazii. Biden a declarat in mai ca Washingtonul va apara Taiwanul in cazul unui atac din partea Chinei, desi Casa Alba a clarificat ca, in fond, declaratia presedintelui a facut referire la furnizarea de arme militare in conformitate cu acordurile existente.

"Marea constrangere este reprezentata de riscul unui razboi care ar fi prea costisitor pentru ambele parti", a declarat Andrew Gilholm, director de analiza pentru China si Asia de Nord la Control Risks, in cadrul Bloomberg TV.

Iata actiunile pe care China le-ar putea lua in contextul vizitei lui Pelosi in Taiwan:

1. Incursiuni robuste cu avioane de lupta

Avand in vedere ca incursiunile zilnice in zona de identificare a apararii antiaeriene a insulei sunt deja normale, Armata Populara de Eliberare ar trebui sa trimita o serie deosebit de mare de avioane drept o amenintare directa. Recordul zilnic este de 56 de avioane PLA, inregistrat pe 4 octombrie, care a coincis cu exercitiile militare din apropiere conduse de SUA.

2. Zboruri efectuate deasupra Taiwanului

Ziarul Global Times al Partidului Comunist a sugerat ca Beijingul ar trebui sa efectueze un zbor militar direct deasupra Taiwanului, generand o presiune severa asupra guvernului presedintelui Tsai Ing-wen. Anul trecut, ministrul taiwanez al Apararii, Chiu Kuo-cheng, a avertizat: "Cu cat se apropie de insula, cu atat vom raspunde mai puternic".

3. Efectuarea unui test cu rachete in apropiere de Taiwan

Vara lui 1995 a marcat unul dintre cele mai provocatoare raspunsuri ale Chinei in contextul unui schimb dintre Washington si Taipei, cand Beijingul a efectual un test cu rachete langa insula. Miscarea a facut parte din protestele Chinei impotriva deciziei presedintelui Bill Clinton de a-l lasa pe primul lider ales democratic din Taiwan, Lee Teng-hui, sa viziteze SUA.

4. Lovituri economice

China este cel mai mare partener comercial al Taiwanului. Beijingul ar putea profita de acest avantaj prin sanctionarea exportatorilor, boicotarea unor bunuri taiwaneze sau restrictionarea comertului bidirectional. Luni, China a interzis importurile de alimente de la peste 100 de furnizori taiwanezi, potrivit publicatiei locale United Daily News. Cu toate acestea, China trebuie sa calce cu atentie, deoarece are nevoie de Taiwan pentru afacerile cu semiconductori.

5. Proteste diplomatice

Global Times a avertizat marti ca administratia Biden se va confrunta cu un esec "serios" in relatiile dintre China si SUA din cauza calatoriei lui Pelosi. Asta ar putea insemna retragerea ambasadorului chinez din SUA, Qin Gang, care si-a preluat postul anul trecut. In 1995, Beijingul si-a retras ambasadorul american de la acea vreme, Li Daoyu, dupa ce Washingtonul i-a permis liderului taiwanez sa viziteze SUA.

6. Confiscarea strategica a unei insule din zona

Beijingul are alte optiuni militare decat organizarea unei invazii riscante peste stramtoarea Taiwan de 130 de kilometri (80 de mile) -- cum ar fi confiscarea uneia dintre insulele periferice detinute de guvernul din Taipei, desi sansele ca aceasta forma de provocare sa se intample sunt destul de mici.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare