Zf 24

Economia Turciei este la pamant: Inflatia s-a apropiat de 80% in luna iulie, cu o perspectiva...

Economia Turciei este la pamant: Inflatia s-a apropiat de 80% in luna iulie, cu o perspectiva sumbra de 91% pentru trimestrul al treilea

03.08.2022, 13:06 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Inflatia din Turcia a accelerat din nou, riscand sa urce la niveluri nemaivazute de dupa criza financiara asiatica din 1997, pe masura ce banca centrala isi mentine cursul monetar ultra-lax, scrie Bloomberg.

Marsul ascendent al preturilor de consum a fortat deja oficialii si economistii sa rescrie previziunile de mai multe ori in acest an, deoarece eforturile de stabilizare a lirei slabesc intr-un moment in care razboiul dintre Ucraina si Rusia creste costurile pe toate palierele, de la alimente la energie.

Datele de miercuri au aratat ca inflatia anuala a accelerat pana la 79,6% luna trecuta, de la 78,6% in iunie. Istanbulul, cel mai populat oras al Turciei, a inregistrat o crestere a preturilor de peste 99% in iulie fata de un an mai devreme.

Chiar si intr-o lume consumata de cea mai rapida inflatie din ultimele decenii, Turcia inregistreaza o valoare anormala care o situeaza, la diferente foarte mici, in spatele unor tari precum Zimbabwe, Venezuela si Liban, unde ritmul cresterii preturilor a depasit deja trei cifre.

Slabirea inflatiei se dovedeste mai greu de realizat in Turcia, deoarece banca centrala s-a abtinut sa-si majoreze rata cheie de la 14% sub presiunea presedintelui Recep Tayyip Erdogan. Liderul turc crede -- spre deosebire de economia mainstream -- ca ratele mai mari provoaca o inflatie mai rapida.

"Nu vedem niciun semn de stabilizare a mediului macroeconomic pentru Turcia, fapt care rezulta din actualele setari neortodoxe de politica macroeconomica. Astfel, recomandarea noastra este sa ne abtinem de la a investi in active turcesti", a declarat Nenad Dinic, strateg pe actiuni pentru pietele emergente la Bank Julius Baer.

Cresterea preturilor este programata sa atinga un varf de aproximativ 85% in septembrie-octombrie, conform unui grafic al intervalului de prognoza care insoteste cel mai recent raport al bancii centrale privind inflatia. Proiectia bancii arata acum ca inflatia va atinge la finalul anului un nivel 60,4%, o revizuire ascendenta de aproape 18 puncte procentuale.

Aceasta perspectiva este inca optimista in raport cu opiniile de pe piata. Bloomberg Economics estimeaza ca inflatia va atinge un maxim de 91% in al treilea trimestru si va incetini doar la 69% la sfarsitul anului 2022.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare