Zf 24

Analiza Insider: E timpul ca Statele Unite sa se teama din nou de China?

Analiza Insider: E timpul ca Statele Unite sa se teama din nou de China?

04.08.2022, 13:33 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Economia SUA se afla intr-o perioada de lupta, deoarece noile date privind PIB-ul au reliefat mai multe trimestre de contractie. Cu toate acestea, Statele Unite s-ar putea confrunta cu presiuni suplimentare, deoarece situatia Chinei - un inamic economic cunoscut - ameninta echilibrul politico-economic la nivel global.

In urma cu cateva saptamani, China a raportat o crestere a PIB-ului de 0,4% in al doilea trimestru, sub nivelul de 1% estimat de analistii chestionati de Reuters. A fost cel mai prost raport de cand tara a raportat o contractie de 6,8% in primul trimestru al anului 2020, cand mediul global a fost lovit de criza Covid, raporteaza Insider.

In plus, vizita lui Nancy Pelosi in Taiwan a intensificat tensiunile dintre SUA si China, care considera Taiwanul - o democratie autonoma - ca fiind un teritoriu chinez. China a declarat ca va cantari vizita lui Pelosi ca un sprijin pentru independenta insulei, acest lucru ducand la o serie de "consecinte grave", potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

Ambele situatii ar putea avea implicatii economice si de securitate nationala majore pentru SUA, inclinand balanta de putere economica la nivel global in favoarea Beijingului.

China reprezinta o mare parte din exporturile SUA: al treilea cel mai mare client in 2021, la 151 de miliarde de dolari, prin achizitionarea de bunuri precum masini, seminte oleaginoase si boabe de soia. Constrangerile lantului de aprovizionare care impiedica economia Chinei se numara printre numerosii factori care imping inflatia in SUA la niveluri record si alimenteaza temerile privind o recesiune in asteptare.

Pe langa toate acestea, daca o invazie chineza a Taiwanului va genera un conflict intre cele doua state care va depasi granitele comerciale, ramificatiile economice ar putea fi substantiale si atat de imprevizibile.

Economia Chinei incetineste

Cresterea redusa a Chinei in al doilea trimestru a fost determinata partial de politicile Covid-zero, care au inclus blocari stricte si carantine menite sa elimine virusul. Astfel, oficialii au blocat o mare parte din economie. In iunie, rata somajului in China a persoanelor din mediul urban cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani a crescut la 19,3%, cel mai ridicat nivel inregistrat din 2018.

Un raport dezamagitor al PIB-ului nu este singura veste proasta pentru economia chineza din ultimele saptamani. In iunie, valoarea proprietatilor a scazut pentru a zecea luna consecutiva, iar pe masura ce constructiile au incetinit, cumparatorii de case din peste 20 de orase au inceput sa refuze sa-si plateasca creditele ipotecare pentru proiectele neterminate.

Activitatea de productie a Chinei s-a contractat, de asemenea, in mod neasteptat in iulie, subliniind si mai mult cresterea lenta a economiei in ultimul timp. Datorita tuturor acestor factori, increderea consumatorilor chinezi a coborat vertiginos.

In ciuda reducerii restrictiilor Covid din luna iunie - fapt care a permis reluarea activitatii comerciale - explozia recenta de cazuri legata de o noua varianta a virusului a condus la reintroducerea unor restrictii, creionand perspectivele mai multor perturbari economice in lunile urmatoare.

Tensiunile asupra Taiwanului cresc pe masura ce puterea economica a Chinei scade

In timp ce provocarile economice ale Chinei au avut un impact negativ asupra economiei SUA, un conflict politic semnificativ ar putea inrautati lucrurile - potential punand in pericol relatia economica a celor doua state.

Un astfel de conflict nu este de neconceput, mai ales daca tensiunile cresc in continuare ca raspuns la vizita de marti a lui Pelosi in Taiwan.

Desi Statele Unite nu au relatii diplomatice formale cu Taiwan, presedintele Biden a sugerat ca va furniza arme Taiwanului in cazul unui atac al Chinei. Daca SUA vor lua masuri dincolo de aceasta limita - care ar putea duce la un conflict militar direct - ramane incert.

Din nefericire, lumea poate primi raspunsul destul de curand. Desi au existat speculatii anterioare ca Beijingul va invada Taiwanul pana in 2025 sau 2030, unii oficiali americani se tem ca situatia in cauza ar putea lua nastere in urmatoarele 18 luni.

La urma urmei, se pare ca presedintele chinez Xi Jinping nu vede economia ca fiind singura cale de a face din China "the leading force of the planet".

In timp ce o incetinire economica poate slabi intr-o oarecare masura China, este posibil ca aceasta schimbare a focalizarii catre "partea non-economica" sa creasca, in fond, probabilitatea unei confruntari directe cu SUA.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare