×

Eveniment

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii: Rata de vaccinare polio este la 75%, necorespunzatoare....

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii: Rata de vaccinare polio este la 75%, necorespunzatoare. Avem nevoie de alte zece procente ca riscul sa fie minim

16.08.2022, 14:40 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cele mai puternice economii se pregatesc de revenirea virusului polio, iar secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adriana Pistol, atrage atentia ca vaccinarea este, in prezent, undeva la 75 - 76%, in vreme ce ar trebui sa fie de 80 - 85% pentru ca riscul sa fie minim.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adriana Pistol, a spus ca sunt tari, printre care si Romania, in situatia in care rata de vaccinare nu este corespunzatoare in privinta virusului care produce poliomielita.

"Cand vorbim de o rata de vaccinare nu vorbim neaparat numai de produsul Hexavalent. Acum, la varsta de 2 luni... ca sansa ca un copil de 2 luni sa faca poliomielita este foarte mica, el nejucandu-se in curte cu alti copii sau neband apa de la chiuveta sau de la cismea. Deci implica o anumita varsta. Sigur ca poate avea un fratior mai mare, care el este nevaccinat si poate sa-i aduca. Dar introducerea virusului poliomielitic salbatic cum spunem noi este destul de dificil sa se intample pentru ca virus poliomielitic salbatic in lume nu mai exista decat in foarte putine state, in special din Asia, dar asta nu inseamna ca e imposibil", a spus Adriana Pistol.

Pentru a preveni acest lucru, reprezentantii Ministerului Sanatatii recomanda acoperirea vaccinala.

In prezent rata de vaccinare impotriva virusului polio in Romania este de 75 - 76%, iar pentru ca riscul sa fie minim ar fi nevoie de o vaccinare de 80 - 85%, potrivit sursei citate.

Autoritatile care gestioneaza sanatatea publica din interiorul marilor economii fac eforturi pentru a impiedica revenirea virusului poliomielitei in mai multe tari unde acesta a fost eradicate aproape complet, scrie Finacial Times, citat de Business Magazin.

In anii '50, dupa o explozie a virusului si aparitia unui vaccin impotriva bolii, s-a crezut ca patogenul a fost eliminate complet. Din 1988, cazurile de infectare au scazut cu 99%, de la peste 300.000 cazuri raportate pe an, la doar sase in 2021, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Virusul poliomielitei este considerat foarte contagios, afectand sistemul nervos si putand ucide sau paraliza complet un om in doar cateva ore.

Autoritatile sanitare din New York au declarat recent ca virusul a fost din nou detectat in probe prevalate din sistemul de canalizare al metropolei. Luna trecuta, un barbat din suburbiile New Yorkului a fost primul american diagnosticat cu polio din ultimii 10 ani.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare