Zf 24

NATO este pregatita de conflict: Alianta Nord Atlantica declara ca este gata sa-si intensifice...

NATO este pregatita de conflict: Alianta Nord Atlantica declara ca este gata sa-si intensifice fortele daca tensiunile dintre Serbia si Kosovo escaladeaza

18.08.2022, 14:51 Sursa: zf.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

NATO isi va spori forta de mentinere a pacii in Kosovo daca va exista o escaladare a tensiunilor cu Serbia vecina, a declarat miercuri seful aliantei, in ajunul discutiilor facilitate de UE intre cei doi vecini instrainati din Balcanii de Vest, scrie Reuters

"Avem acum o misiune semnificativa, o prezenta militara in Kosovo de aproape 4.000 de militari", a declarat Jens Stoltenberg intr-o conferinta de presa dupa discutiile cu presedintele sarb Aleksandar Vucic la Bruxelles.

"Daca este nevoie, vom desfasura fortele acolo unde este nevoie. Am crescut deja prezenta militara in nord. Suntem gata sa facem mai mult."

Tensiunile dintre Serbia si Kosovo au izbucnit in aceasta luna cand oficialii Pristinei au declarat ca sarbii care locuiesc in nord -- in mare parte cetateni care sunt sustinuti de Belgrad si care nu recunosc institutiile kosovare -- sa inceapa sa foloseasca numerele de inmatriculare emise la Pristina.

Situatia s-a calmat dupa ce premierul kosovar Albin Kurti, sub presiunea SUA si a Uniunii Europene, a fost de acord sa amane regula placutelor de inmatriculare pana la 1 septembrie, fortele de mentinere a pacii NATO ajutand la eliminarea blocajelor rutiere instituite de sarbi.

Cu toate acestea, Vucic a declarat in conferinta de presa de la NATO ca discutiile cu Kurti de joi, care vor fi facilitate de UE, vor fi foarte dificile, deoarece cele doua parti nu sunt de acord in aproape nicio privinta.

Kurti, care l-a intalnit mai tarziu pe Stoltenberg, a subliniat hotararea Kosovo de a deveni membru NATO.

"Amenintarile, riscurile si provocarile cu care se confrunta NATO in actualul mediu de securitate sunt resimtite si de tara noastra", a spus el reporterilor, legand problemele de influenta Rusiei.

Kosovo a castigat independenta fata de Serbia in 2008, la aproape un deceniu dupa o revolta de gherila impotriva guvernarii represive de la Belgrad.

Serbia considera in continuare Kosovo parte integranta a teritoriului sau. Statul acuza Pristina ca a calcat in picioare drepturile sarbilor minoritari. Etnicii sarbi reprezinta 5% din populatia de 1,8 milioane a Kosovo, care este formata din 90% etnici albanezi.

Vucic a declarat ca Serbia doreste sa evite orice escaladare a situatiei, dar este important de inteles ca exista "o noua generatie de tineri" care vad Kosovo ca pe un teritoriu sarb si care vor dori, la un moment dat, sa puna capat "terorii adminsitrative" din zona.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare