Business Hi-Tech

Exclusiv ZF Corporate. Cititi interviul integral acordat ZF de Vlad Stoica, presedintele ANCOM,...

Exclusiv ZF Corporate. Cititi interviul integral acordat ZF de Vlad Stoica, presedintele ANCOM, omul cheie in licitatia 5G: Cred ca o licitatie de succes in contextul actual inseamna in primul rand sa vina cat mai multi operatori sa ia spectru, ca sa poata dezvolta tehnologie si sa demareze investitiile

23.09.2022, 10:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

ZF : In primul rand as vrea sa discutam despre tot procesul de consultari in urma caruia am ajuns la acest moment, de lansare efectiva a licitatiei 5G.

Vlad Stoica : Nu m-as referi doar la consultarile pentru documentatie, ci as vorbi de un proces de dialog, initiat probabil pe la inceputul acestui an. De ce? Dupa ce Codul Comunicatiilor a trecut o data prin Parlament si a fost atacat apoi la Curtea Constitutionala, era evident ca se va intoarce in Parlament si ca va avea o noua forma, in functie de decizia Curtii.

Interesul pentru licitatia 5G dateaza de mult, dar a tot fost amanata din cauza contextului geopolitic important, mai ales in conditiile in care suntem o tara membra NATO. A aparut si asa-zisa lege 5G cu privire la echipamente, la producatorii ce vor fi autorizati, astfel ca, pana nu s-a creat un cadru transparent si sustenabil, nu s-a putut tine licitatia.

Odata cu aparitia legii 5G anul trecut si cu promulgarea Codului Comunicatiilor (destul de tarziu, abia in iunie anul acesta), s-a elaborat legislatia de baza pentru ca licitatia sa poata fi organizata conform noilor directive ale Uniunii Europene.

Insa, in paralel cu dezbaterea Codului Comunicatiilor in Parlament, a inceput si dialogul cu alte institutii, cu industria, cu societatea civila. Categoric, contextul macroeconomic actual nu este unul extraordinar, dimpotriva: suntem post-pandemie, cu un razboi la granita care afecteaza toata Uniunea Europeana, plus multe alte situatii care au facut ca industria sa fie mult mai prudenta si sa se confrunte cu probleme mult mai mari decat pana acum.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare