Analiza

Analiza ZF. "Elefantii" din sistemul bancar incep sa se miste si majoreaza dobanzile: Obligate de...

Analiza ZF. "Elefantii" din sistemul bancar incep sa se miste si majoreaza dobanzile: Obligate de bancile mici, care au ridicat dobanzile la lei pana la 10% pe an, bancile de top au inceput sa urce dobanzile oferite clientilor cu economii in lei

13.06.2022, 00:08 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Bancile au inceput in sfarsit sa majoreze dobanzile la depozitele la termen pentru populatie, dupa ce timp de cateva luni s-au uitat cum inflatia a ajuns la cele mai mari cote din ultimii ani, urcand in aprilie la 13,8%, iar in luna mai la 14,5%, si, odata ce BNR a crescut dobanda de politica monetara s-au grabit sa urce intai dobanzile la credite. In cazul scadentei de 1 an, ofertele celor mai mari sapte banci de pe piata locala incep de la 3,5% pentru dobanzile bonificate la depozitele la termen pentru persoane fizice si ajung pana la o dobanda de 4,75% pentru aceeasi maturitate sau 6% in unele cazuri. De exemplu, Banca Transilvania, liderul pietei bancare dupa active, a ajuns sa ofere o dobanda de 4,75% la depozitele la termen pentru persoane fizice pe o scadenta de 1 an, in timp ce BCR ofera o dobanda de 4%, dar doar in cazul in care depozitele sunt facute online si clientii au venitul virat la banca. In cazul BRD-SocGen, banca ofera o dobanda de 4,1% pe o scadenta de 1 an, Insa, pentru depozitul cu dobanda progresiva "Progresso", cu maturitate de 1 an, dobanda urca la 6%. Astfel, pentru primele 6 luni la depozitul "Progresso" dobanda este de 3,3%, iar pentru urmatoarele 6 luni, adica dupa 1 an, dobanda ajunge la 6%. ING Bank ofera 3,5% pentru depozitele retail pe 1 an, Raiffeisen Bank are o oferta de dobanda la depozitele la termen pe scadenta 1 an de 4,75%, UniCredit Bank bonifica o dobanda de 4%, iar CEC Bank da dobanda la depozitele retail de 4,5%. Comparativ, in luna martie 2022 bancile ajungeau cu dobanzile pentru depozitele la termen cu scadenta la 1 an intre 0,8% si 4%, in conditiile in care inflatia se afla deja la un nivel de 8,4% in luna ianuarie 2022, cu previziuni de doua cifre. Pe palierul dobanzilor bonificate de banci pentru depozite, la nivelul sistemului bancar cele mai recente date publice indica faptul ca dobanda medie la depozitele noi in lei ale populatiei era in aprilie de 2,56% pentru scadenta mai mica sau egala cu 1 an. Dobanzile medii au stat sub 2% din a doua parte a anului 2015 si pana in 2021. Dobanzile prezentate de ZF au ca scop oferirea unei imagini de ansamblu pentru dobanzile practicate de bancile mari la depozitele la termen pentru persoanele fizice intr-un context destul de delicat, in care inflatia se afla la cote inalte, in timp ce la granita Romaniei are loc cel mai mare conflict geopolitic de la Al doilea Razboi Mondial incoace.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare