Business international

Franta isi intinde deasupra companiilor mari scutul de aparare contra crizei energiei

Franta isi intinde deasupra companiilor mari scutul de aparare contra crizei energiei

28.09.2022, 00:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Guvernul francez intentioneaza sa cheltuiasca 45 de miliarde de euro pentru protejarea cetatenilor de rand si companiilor de socurile scumpirii energiei in cadrul unui buget concentrat pe reducerea inflatiei, scrie The Guardian.

Ministrul francez de finante Bruno Le Maire a anuntat ca cresterea costurilor gazelor si electricitatii va fi plafonata la 15% incepand din ianuarie. Scumpirile gazelor si electricitatii sunt in prezent limitate la 4% pana la sfarsitul anului.

Prezentand elementele cheie ale proiectului de buget pe 2023, Le Maire a declarat ca acesta este finantat "pana la ultimul euro" si ca prioritatea guvernului este combaterea inflatiei intr-o perioada de nesiguranta fara precedent.

Taxele speciale impuse companiilor din energie sunt asteptate sa diminueze costul plafonarii preturilor de la 45 miliarde la 12 miliarde de euro. Le Maire a anuntat ca 3 miliarde de euro sunt pusi deoparte pentru sustinerea companiilor amenintate de scumpirea energiei, in special cele expuse la "competitie internationala".

Ministrul francez a promis de asemenea sustinere suplimentara pentru companiile mai mari afectate de preturile ridicate ale energiei, spunand ca vizeaza dublarea ajutoarelor de stat pentru companii industriale si alte companii mijlocii afectate de criza energiei pana la 100 milioane de euro, potrivit Financial Times.

Ajutand companiile mari, autoritatile franceze protejeaza locurile de munca, ajutand cetatenii de rand sa faca fata scumpirilor fara precedent.

Franta a cheltuit deja aproximativ 24 miliarde de euro in acest an pe asa-numitul scut impotriva preturilor. Intervalele de impozitare a veniturilor vor fi de asemenea crescute anul viitor cu 5% pentru diminuarea impactului inflatiei, acest lucru insemnand ca o persoana care castiga 2.000 de euro pe luna ar dispune in plus de 200 de euro.

Le Maire a anuntat si majorari salariale pentru dascali, cat si 10.000 de noi locuri de munca in sectorul public. Potrivit acestuia, inflatia este asteptata sa se mentina la aproximativ 6% in lunile urmatoare inainte de a scadea la 4% in 2023. Proiectii economice lansate la inceputul lunii sugereaza ca cresterea economiei franceze, a doua mare economie europeana, va cobori la 1% anul viitor de la 2,7% in acest an.

Ministrul francez de finante a admis ca bugetul pe 2023 se inclina in continuare putin prea mult pe partea combustibililor fosili, iar asta pentru ca guvernul a promis sa-i protejeze pe francezi in fata crizei energiei.

Totusi, Franta nu va mai acorda garantii la export pentru noi proiecte din domeniul combustibililor fosili din 1 ianuarie, potrivit Le Monde.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare