Zf 24

Economia Regatului Unit merge din rau in mai rau. Inflatia atinge un nivel istoric pe masura ce...

Economia Regatului Unit merge din rau in mai rau. Inflatia atinge un nivel istoric pe masura ce lira sterlina continua sa scada

28.09.2022, 14:28 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Preturile din magazinele britanice au atins un nou record in aceasta luna, aducand mai multa presiune asupra consumatorilor care se confrunta deja cu o crestere abrupta a facturilor la energie si a preturilor la locuinte, scrie Bloomberg.

British Retail Consortium (BRC) a declarat ca inflatia preturilor in magazine a crescut la 5,7% in septembrie, depasind cresterea record anterioara de 5,1% din august. Acesta este cel mai ridicat nivel al inflatiei de la inceputul indicelui in 2005, deoarece comerciantii cu amanuntul isi transfera din ce in ce mai mult costurile crescande catre consumatori.

"Comerciantii cu amanuntul se lupta cu presiunile uriase ale costurilor din cauza vulnerabilitatii lirei sterline, a facturilor in crestere la energie si a preturilor globale la marfuri, a costurilor mari de transport, a pietei fortei de munca stranse si a poverii cumulate a costurilor impuse de guvern", a declarat directorul executiv al BRC, Helen Dickinson.

Facturile la alimente cresc cel mai mult, inflatia atingand 10,6% in septembrie, de la 9,3% luna precedenta, potrivit NielsenIQ, care produce datele pentru BRC. Razboiul din Ucraina, evenimentele meteorologice nefavorabile si preturile mai mari la hrana animalelor si la ingrasaminte continua sa puna presiune asupra preturilor la raft, in special pentru articole precum margarina, a declarat Helen Dickinson.

Cumparatorii care vanau articole nealimentare, cum ar fi produse de gradinarit si de casa, s-au confruntat, de asemenea, cu preturi mai mari, inflatia crescand la 3,3% in septembrie, fata de 2,9% in august. Articolele voluminoase, cum ar fi canapele si mobilierul de gradina, au fost mai greu afectate de cresterea costurilor de transport.

Noua crestere a inflatiei intr-un moment in care lira sterlina se mentine la minime record va diminua si mai mult bunastarea consumatorilor. Datele NielsenIQ arata ca 76% dintre consumatori spun ca se asteapta sa fie "afectati moderat sau sever" de criza costului vietii in urmatoarele trei luni, in crestere fata de 57% in vara.

Pe langa toate acestea, ofertele imobiliare se prabusesc dupa ce creditorii au retras ofertele de credit ipotecar ca raspuns la cresterea ratelor dobanzilor.

Creditorii mai mici precum Kensington, Accord Mortgages si Hodge au fost printre cei care au declarat ca retrag produsele marti. Aceasta urmeaza deciziei de luni a Lloyds Banking Group Plc -- cel mai mare furnizor de credite ipotecare din Regatul Unit -- de a opri unele oferte, in timp ce Virgin Money UK Plc a incetat temporar sa ofere credite pentru locuinte noilor clienti.

HSBC Holdings Plc le-a transmis brokerilor ca va elimina noile produse ipotecare pentru restul zilei, in timp ce Nationwide Building Society a anuntat ca va creste ratele pentru gamele de produse incepand de miercuri. Banco Santander SA a declarat ca inlatura unele produse si creste tarifele la multe altele.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare