Business international

Scandalul NordStream continua: Nave rusesti s-au aflat in zona in care s-au produs exploziile de la...

Scandalul NordStream continua: Nave rusesti s-au aflat in zona in care s-au produs exploziile de la conductele Nord Stream

29.09.2022, 12:03 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Oficialii europeni din domeniul securitatii sustin ca au observat nave ale marinei rusesti in apropierea conductelor Nord Stream, potrivit CNN.

Oficiali europeni din domeniul securitatii au observat luni si marti nave ale marinei ruse in apropierea zonelor unde au aparut scurgeri din conductele Nord Stream, probabil cauzate de explozii subacvatice. Informatia este confirmata de o sursa si de oficiali occidentali din domeniul informatiilor.

Nu este clar daca navele au avut vreo legatura cu exploziile, sustin sursele. Totusi, varianta va fi analizata de anchetatori.

Si submarinele rusesti au fost observate saptamana trecuta in zona, a declarat unul dintre oficialii serviciilor de informatii.

Trei oficiali americani au declarat ca specialistii din SUA nu au inca o explicatie pentru ceea ce s-a intamplat, la cateva zile dupa exploziile care au provocat patru scurgeri separate in cele doua conducte.

Navele rusesti opereaza in mod obisnuit in zona, potrivit unui oficial militar danez, care a subliniat ca prezenta acestora nu reprezinta o dovada a faptului ca Rusia a provocat avariile.

Totusi, observatiile arunca in continuare suspiciuni asupra Rusiei, despre care se crede ca are atat capacitatea, cat si motivatia de a deteriora in mod deliberat conductele, sustin specialistii europeni si americani.

Prim-ministrii Danemarcei si Suediei au declarat marti ca, probabil, scurgerile au fost rezultatul unor actiuni deliberate, nu al unor accidente. Consilierul pentru securitate nationala al SUA, Jake Sullivan, a vorbit si el despre "un aparent sabotaj", dar inaltii oficiali occidentali s-au abtinut pana acum sa atribuie atacul Rusiei sau oricarei alte natiuni.

Kremlinul a negat in mod public lovirea conductelor. Un purtator de cuvant a calificat acuzatia drept "previzibil de stupida si absurda".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare