Zf 24

Soc pe piata imobiliarelor din SUA: Ratele ipotecare cresc la 6,7%, cel mai mare nivel inregistrat...

Soc pe piata imobiliarelor din SUA: Ratele ipotecare cresc la 6,7%, cel mai mare nivel inregistrat din 2007

30.09.2022, 14:42 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ratele ipotecare au crescut la cel mai inalt nivel din 2007, costurile mai mari ale imprumuturilor fortand suruburile si mai mult pe piata imobiliara din SUA, care se raceste rapid, raporteaza Bloomberg.

Media pentru un imprumut fix pe 30 de ani a fost de 6,7%, in crestere fata de 6,29% saptamana trecuta, a declarat joi Freddie Mac. Ratele au urmarit o crestere a randamentelor trezoreriei pe 10 ani, care s-au apropiat de 4% la inceputul acestei saptamani.

Ratele ipotecare scazute din punct de vedere istoric au alimentat cresterea preturilor la locuinte din cauza pandemiei, dar costurile imprumuturilor s-au dublat de la inceputul anului aproape de 3%. Saltul rapid a subminat puterea de cumparare a vanatorilor de case si a tarat in ¬¬jos preturile imobiliare, in timp ce Rezerva Federala incearca sa abordeze inflatia.

"Incertitudinea si volatilitatea de pe pietele financiare au un impact puternic asupra ratelor ipotecare", a declarat Sam Khater, economistul sef al lui Freddie Mac.

Ratele ipotecare au scazut pentru scurt timp sub 5% la inceputul lunii august, crescand de atunci cu aproape 2 puncte procentuale. Datele publicate in aceasta saptamana au aratat ca preturile caselor din 20 de orase din SUA au inregistrat o scadere lunara in iulie, pentru prima data din 2012. Seattle, San Francisco si San Diego au inregistrat cele mai mari scaderi, deoarece pietele scumpe de pe Coasta de Vest scad rapid.

Vanzarile de case in asteptare din SUA au scazut in august pentru a saptea oara in acest an, coborand la cel mai mic nivel din 2011, excluzand perioada imediata de dupa pandemie, potrivit indicelui Asociatiei Nationale a Agentilor Imobiliari, publicat miercuri.

Este o intorsatura grava dupa mai bine de doi ani de boom imobiliar care a impins preturile imobiliarelor din SUA la maxime record. Situatia este probabil sa se inrautateasca pe masura ce ratele cresc spre 7%, un nivel nemaivazut din 2002.

"Sporul urias al ratelor ipotecare din ultimele noua luni a lovit bugetele multor cumparatori, ducand la o scadere semnificativa a tranzactiilor", a declarat George Ratiu, manager de cercetare economica la Realtor.com. "In vreme ce politica monetara continua sa se inaspreasca, se asteapta ca ratele ipotecare sa continue sa creasca."

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare