Companii

ZF Investiti in Romania! Un proiect ZF & CEC Bank. Gabriel Voicu, SVN Romania: Odata oprite...

ZF Investiti in Romania! Un proiect ZF & CEC Bank. Gabriel Voicu, SVN Romania: Odata oprite proiectele imobiliare din Bucuresti, cu greu vor fi reluate ulterior

06.10.2022, 00:06 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Lipsa autorizatiilor de construire in Bucuresti pentru dezvoltarea de viitoare proiecte va duce la o penurie de noi imobile pe o perioada si dupa anul 2024 in conditiile in care odata blocate, oamenii din industria imobiliara pleaca si se reorienteaza catre alte domenii, iar companiile noi si cei care vin spre Bucuresti vor gasi tot mai greu locuinte si birouri.

"Orice s-ar intampla in 2023 si 2024, volumul de munca pentru a pune pe roti proiectele puse pe hold va necesita o cantitate foarte mare de timp. Orice s-ar intampla la nivelul alegerilor, indiferent de directie, doar sa reiei din urma tot ce a ramas nesolutionat va dura mult timp. Bucurestiul este exclusivist prin natura lui. Beneficiaza de cele mai exclusiviste zone. Nu putem judeca prin prisma ca va fi si mai exclusivist. Intr-o capitala europeana trebuie sa se construiasca corect, nu exclusivist", a spus Gabriel Voicu, vicepresedinte al SVN Romania, in cadrul emisiunii ZF Investiti in Romania! Un proiect realizat de ZF & CEC Bank.

In prezent sectoarele 2, 3, 4 si 5 au PUZ-urile anulate, Sectorul 6 este singurul cu PUZ - dar cel din 2016, fara completarile din 2019, iar in Sectorul 1 functioneaza PUZ-ul Inelului Median pe anumite zone.

"Pe la jumatatea anului 2023 vom vedea efectele la ce inseamna astazi chestiunea PUZ-urilor. De la stadiul de achizitie de teren, proiectare si produs finit, dureaza intre 18 si 24 de luni. Acum inca vedem livrari de unitati noi pentru ca vin din urma. O usoara scadere vom vedea in 2022 si se va accentua cu adevarat in 2023. Cea de-a doua directie este ca cererea ramane sustinuta. In ciuda problemelor, cererea inca este la un nivel ridicat si se cauta optiuni de a se construi in afara granitelor Bucurestiului, dar cat mai aproape de el. Trendul se va accentua pe masura ce vor scadea livrarilor din Capitala in 2023 si 2024", a explicat consultantul.

In ceea ce priveste evolutia preturilor locuintelor noi, Gabriel Voicu explica faptul ca multe dintre problemele de pe lantul de aprovizionare cu materiale de constructii s-au rezolvat.

"S-au reluat lanturi de distributie, s-au diminuat problemele de pe piata materialelor de constructii si sunt multi factori de luat in calcul cand vorbim de preturile imobilelor noi care au in spate calcule economice bazate pe costul terenului, al materialelor, al fortei de munca. Pe piata de vechi se urmeaza trendul celor noi, dar fara un cost in spate. Este devreme sa apreciem in ce directie vor merge preturile, daca se va mai diminua sau nu cresterea. Cel mai probabil in urmatoarele 2-3 luni vom vedea cum va evolua cererea si piata materialelor de constructii", a explicat vicepresedintele SVN Romania.

El a subliniat ca in Bucuresti gradul de accesibilitate ramane cel mai bun in afara de Sofia, Bulgaria.

"Preturile au crescut, dar si salariul mediu a crescut, iar gradul de accesibilitate ramana la 8,7 ani sau 104 salarii, fata de 101 salarii la inceput de an, fata de 408 salarii medii in 2008. In acest context, la nivelul primelor opt luni din 2022 avem o crestere de 9% fata de perioada similara din 2021, iar 2021 a fost un an extraordinar de bun", a conchis Gabriel Voicu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare