Analiza

O noua directie de investitii. Tot mai multi antreprenori romani migreaza dinspre hrana...

O noua directie de investitii. Tot mai multi antreprenori romani migreaza dinspre hrana traditionala spre alimentele "verzi", o piata care creste anual cu 20%

13.10.2022, 00:08 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Ei sunt incurajati si de faptul ca investitorii strategici si financiari pompeaza bani frumosi in dezvoltarea lactatelor si a carnii din plante. Romanii vor cheltui 420 mil. lei in acest an pe alimente "verzi", piata continuand sa creasca accelerat, cu 20% versus 2021, arata o analiza facuta de ZF pe baza datelor oferite de compania de cercetare de piata Euromonitor. Pentru a prinde "valul" acesta, tot mai multi antreprenori - unii cu experienta in zona de alimente traditionale - intra in hora si construiesc afaceri care produc bunuri vegane, alternative la carne, peste, lapte, iaurt sau branza. Ei sunt incurajati pe de-o parte de numarul tot mai mare de vegetarieni, vegani, dar si flexitarieni (persoane care reduc consumul de proteine de origine animala), dar si de investitiile generoase primite de afacerile din domeniu. Poate cel mai concludent exemplu este cel al Verdino, start-up-up cofondat de antreprenorii Raul Ciurtin si Eberhart Raducanu, care realizeaza alimente pe baza de proteina de mazare. Compania a atras in acest an o noua runda de finantare de la actionarii deja existenti in business. Infuzia de capital a venit la scurta vreme dupa ce, la finalul anului trecut, Verdino a atras 4 mil. euro de la investitori, cea mai mare parte din suma venind de la BlackPeak Capital, un fond cu sediul in Bulgaria. Tot pe proteina de mazare a mizat initial si Bluana, o companie noua pornita de Florin Irimescu, unul dintre fondatorii producatorului de preparate de peste Valeputna. El s-a retras din acest business din urma pentru a-si concentra atentia pe noua afacere, care va produce alternative la peste. Pentru a gasi finantare, Florin Irimescu a mers in diverse acceleratoare locale, dar mai ales din strainatate, atragand astfel primii bani de la investitori externi. Nu doar fondurile si strainii vad potentialul industriei, ci si investitorii strategici si antreprenorii. Spre exemplu, Levente Szell, directorul general al Agrosel, producator de seminte din Campia Turzii, judetul Cluj, a investit prin intermediul Goodwind Investment in cadrul Filgud o companie ce realizeaza alimente verzi. Investitorii nu pariaza pe hrana verde doar pentru viitor, ci si pentru ca cifrele deja sunt imbucuratoare. Cu siguranta insa, spun specialistii, trendul ascendent va continua, iar aceasta "moda" actuala va deveni normalitate in toata lumea.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare