Companii

Dezbatere ZF/BREC - Cum construim Bucurestiul, pe verticala sau pe orizontala? "Daca nu se va...

Dezbatere ZF/BREC - Cum construim Bucurestiul, pe verticala sau pe orizontala? "Daca nu se va aproba PUG, intram intr-un haos urbanistic real. Blocam Bucurestiul. Trebuie sa intervina guvernul!"

01.12.2022, 00:07 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Dezvoltatorii admit ca era necesara o frana care sa vizeze proiectele inadecvate, care nu respectau normele urbanistice, insa decizia Primariei Capitalei, condusa de Nicusor Dan, de a opri toate proiectele imobiliare si a de bloca elaborarea unui nou Plan Urbanistic General, afecteaza intreaga piata si, in consecinta, si pe cetatenii orasului, spun ei.

"Bucurestiul va deveni un haos urbanistic", "investitorii vor pleca si cu greu vor mai putea fi adusi inapoi", "Capitala se va bloca prin extinderea localitatilor-satelit" - sunt parerile, la unison, ale dezvoltatorilor imobiliari, ale urbanistilor, ale prefectului Capitalei si ale avocatilor, dupa ce Bucurestiul se afla, de aproape doi ani, in situatia in care nu are un Plan Urbanistic General (PUG). Ca efect, nu au mai fost demarate proiecte imobiliare noi - fie ele locuinte, cladiri de birouri sau imobile comerciale, iar investitorii spun ca stau cu terenurile goale, blocate, neputand nici sa dezvolte, nici sa vanda.

"Avem investiti sute de milioane de euro in terenuri pe care nu putem sa dezvoltam si nici daca vrem sa le vindem, sa plecam, nu putem, pentru ca nu poti sa vinzi un teren pentru care nu ai predictibilitate, nu stii ce se va intampla cu el, care va fi viitorul. In acest moment, suntem blocati", a spus Laurentiu Afrasine, CEO al dezvoltatorului Akcent Development, in cadrul unei mese rotunde care a avut loc la inceputul saptamanii, eveniment organizat de Ziarul Financiar in parteneriat cu BREC (Bucharest Real Estate Club).

Dezvoltatorii admit ca era necesara o frana care sa vizeze proiectele inadecvate, care nu respectau normele urbanistice, insa decizia Primariei Capitalei, conduse de Nicusor Dan, de a opri toate proiectele imobiliare si a de bloca elaborarea unui nou Plan Urbanistic General, afecteaza intreaga piata si, in consecinta, si pe cetatenii orasului, spun ei.

Capitala a avut si inca are de suferit de pe urma dezvoltarilor haotice din ultimii ani, care a facut ca astazi, in numeroase zone ale orasului, sa existe blocuri la doar cativa metri distanta unele de altele, strazi pe care o ambulanta abia se poate strecura, cartiere intregi fara parcuri si cu imobile inalte, care restrictioneaza accesul la lumina naturala. Din cauza unor astfel de proiecte, intregul sector imobiliar este blocat astazi.

"Daca nu se va aproba PUG, intram intr-un haos urbanistic real. Blocam Bucurestiul. Intr-un mediu neprietenos, marii investitori o sa plece si o sa dureze vreo cinci-sase ani pana sa-i aducem inapoi. Cineva trebuie sa-si asume aceste consecinte", a spus Toni Grebla, prefectul Capitalei.

Solutia propusa de specialistii din real estate este interventia Guvernului, care sa creeze cadrul legislativ necesar astfel incat proiectele imobiliare sa fie reluate.

"In momentul acesta, cred ca trebuie sa intervina guvernul, pentru ca Bucurestiul este capitala tarii si da 30% din PIB. E o problema locala de importanta nationala. Bucurestiul nu a atins nici 30% din potentialul lui de dezvoltare", a spus Gheorghe Patrascu, fost arhitect-sef al Capitalei, pana in 2016.

In prezent, contractul pentru realizarea PUG se afla intre primarul Nicusor Dan si Universitatea Ion Mincu si trebuie semnat de edilul local pentru ca PUG sa poata fi elaborat.

"Ar trebui respinse proiectele care nu sunt in regula, dar pe baza unor argumente. In schimb, au fost blocate toate", a spus Costin Hazarian, presedintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Andrei Diaconescu este unul dintre fondatorii dezvoltatorului imobiliar One United Properties, cel mai activ de pe piata din Bucuresti. El este de parere ca orasul se poate dezvolta doar prin predictibilitate legislativa si urbanistica.

"S-a spus ca dezvoltarea creeaza trafic si afecteaza mediul. Insa daca dezvoltatorii construiesc in afara Bucurestiului, oamenii vor cumpara acolo si vor ajunge sa stea in trafic doua ore pe zi pentru a ajunge la scoala sau la serviciu in oras. De aceea, nu mai avem varfuri de trafic, ci un trafic insuportabil general", a spus Andrei Diaconescu.

In februarie 2021, Consiliul General al Capitalei a decis suspendarea PUZ-urilor in cinci sectoare ale Bucurestiului. Niciunul dintre acestea nu a fost insa votat pana acum, in contextul in care au fost identificate probleme in cazul proiectelor mai vechi, care erau pregatite sa mearga spre etapa de vot. In urma cu cateva luni, Tribunalul Bucuresti a decis anularea in instanta a Planului Urbanistic General (PUG) existent.

Gheorghe Patrascu, fostul arhitect-sef al Capitalei:

¬ Dezvoltarea necontrolata din trecut bloca, de fapt, dezvoltarea Bucurestiului. Cumva, era necesar un astfel de soc, de blocare a constructiilor, pentru a se opri anumite proiecte haotice. Dar acum se depaseste o limita.

¬ In momentul acesta, cred ca trebuie sa intervina guvernul, pentru ca Bucurestiul este capitala tarii si da 30% din PIB. E o problema locala de importanta nationala.

¬ Urbanismul inseamna negociere intre interesul public si cel privat. Nu se intelege ca nu exista doua tabere diferite " administratie publica si dezvoltatori. In Romania, orasele care s-au dezvoltat sunt cele care s-au bazat si pe investitiile private. Bucurestiul nu a atins nici 30% din potentialul lui de dezvoltare.

Antoanela Comsa, presedintele AREI (Asociatia Investitorilor in Real Estate):

¬ Au fost, intr-adevar, proiecte care nu erau in regula. Exista dezvoltatori care vor sa faca lucruri bune, dar nu sunt lasati. Avem si proiecte care imbunatatesc viata cetatenilor. Acest blocaj insa nu face decat sa saraceasca Bucurestiul.

¬ Sunt investitii blocate, pentru care primaria nu mai primeste taxele din partea dezvoltatorilor, deci impactul este si financiar, la nivel local.

¬ Pe termen mediu sau lung este nevoie de o clarificare a legislatiei, pentru ca avem legi care se contrazic sau sunt interpretabile.

¬ Astazi, nu putem avea PUZ-uri aprobate, pentru ca primarul Nicusor Dan nu pune pe ordinea de zi aprobarea PUZ-urilor si doar el poate face asta. Problemele nu sunt doar pe rezidential, ci si la cladirile de birouri si comerciale.

¬ Pentru orice teren mai mare de 3.000 de metri patrati, ai nevoie de documente pentru obtinerea PUZ.

Daniel Moreanu, coordonator al firmei de avocatura Moreanu Law:

¬ Un nou cod al urbanismului se afla in discutie astazi, iar una dintre modificari prevede eliminarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD).

¬ Prefectura, Inspectoratul de Stat in Constructii si instantele de judecata ar trebui sa reprezinte o presiune suficienta pentru a misca situatia.

Andrei Alexandrescu, urbanist, Cordia:

¬ In Budapesta, exista un proiect de revitalizare urbana, pe o suprafata de 23 de hectare, unde, pe durata a 15 ani, a avut loc revitalizarea fondului construit. S-au realizat si cladiri noi, s-au pastrat si unele cladiri vechi, datorita importantei arhitecturale. Am incercat sa propunem asemenea modele administratiei din Bucuresti, dar ni s-a spus sa mergem la guvern cu propunerile.

¬ Pe noi o sa ne afecteze foarte mult perioada aceasta de repaus, pentru ca toate dezvoltarile sunt bazate pe planuri de afaceri, pe durate de 5-10-15 ani. Daca mediul juridic si urban devine foarte imprevizibil, dezvoltatorii o sa-si retraga mare parte din investitii, ceea ce se va rasfrange asupra economiei. In final, va scadea calitatea vietii locuitorilor.

Emil Ivanescu, presedintele OAR (Ordinul Arhitectilor din Romania) - filiala Bucuresti:

¬ La nivel local, evenimentul major va fi Planul Urbanistic General (PUG), iar la nivel national - Codul urbanistic. Acum, contractul pentru realizarea PUG sta intre primar si Universitatea Ion Mincu si trebuie semnat de primar.

¬ PUG introduce o anumita transparenta la nivelul Bucurestiului. Acum este realizat in proportie de 20%, dar ar putea sa fie definitivat in curand.

Costin Hazarian, presedintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti:

¬ In acest moment, se asteapta semnarea de catre Nicusor Dan a unei comenzi pentru reluarea Planului Urbanistic General.

¬ Intre proiectele votate inca de anul trecut, exista intr-adevar proiecte care reprezinta deviatii de la norma urbanistica. Ar trebui respinse proiectele care nu sunt in regula, dar pe baza unor argumente. In schimb, au fost blocate toate.

Adrian Cristescu, membru in Consiliul Director ASAR (Asociatia Societatilor de Arhitectura din Romania):

¬ Daca blochezi dezvoltarea, ce pui in loc? Exista un proiect al orasului? Peste trei ani, va fi un dezastru, ceea ce nu ne dorim.

¬ Administratia trebuie sa fie un factor de mediere intre mediul privat si cel public.

Trebuie sa gestioneze anumite procese, dar acum le-a scos din priza.

Sta in mana noastra sa influentam deciziile publice.

Silviu Stratulat, partener al casei de avocatura Stratulat Albulescu:

¬ Nu e nevoie de o noua lege, pentru ca exista deja legea necesara care obliga primarul sa emita PUZ. Exista sanctiuni din partea instantei de judecata.

¬ Intrebarea este daca putem continua cu un primar care nu-si indeplineste atributiile in mod repetat si cine are prerogativa sa-l poata suspenda sau sa ia anumite masuri impotriva lui.

Laurentiu Afrasine, CEO, Akcent Development:

¬ Avem investiti sute de milioane de euro in terenuri pe care nu putem sa dezvoltam si nici daca vrem sa le vindem, sa plecam, nu putem, pentru ca nu poti sa vinzi un teren pentru care nu ai predictibilitate, nu stii ce se va intampla cu el, care va fi viitorul. In acest moment, suntem blocati.

¬ Noi avem investitii de aproape 100 mil. euro in terenuri in Bucuresti. Avem un teren de 17.000 de metri patrati, in apropierea unui inel median, pentru care am aplicat in vederea PUZ-ului.

Primaria a facut un calcul si ne-a spus ca putem construi doar pe 1.700 de metri patrati.

¬ Sunt si situatii in care constructiile sunt finalizate, au receptia facuta, iar primaria refuza sa semneze edificarea. Situatia actuala nu afecteaza doar proiectele viitoare, ci si pe cele deja incepute.

Toni Grebla, prefectul Capitalei:

¬ Planul Urbanistic Zonal reprezinta viziunea unei autoritati in consultare cu toti cei interesati. In Bucuresti insa, viziunea de ansamblu lipseste cu desavarsire. Relatia autoritatilor cu dezvoltatorii imobiliari pare ca se desfasoara dupa principii oculte, nu este o relatie de transparenta.

¬ Dezvoltarea Bucurestiului trebuie sa se faca printr-o relatie cu toti cei care au un rol in acest sens, inclusiv dezvoltatorii imobiliari. Cele sase luni de intarziere ne vor costa vreo doi ani din dezvoltarea Bucurestiului in viitor.

¬ Daca nu se va aproba PUG, intram intr-un haos urbanistic real. Blocam Bucurestiul. Si nu doar pe urbanism, ci si in ceea ce priveste reciclarea deseurilor.

¬ Opinia publica nu prea se manifesta si nu exista o presiune constanta. Dupa parerea mea, ar trebui sa existe o astfel de presiune constanta.

¬ Intr-un mediu neprietenos, marii investitori o sa plece si o sa dureze vreo cinci-sase ani pana sa-i aducem inapoi. Cineva trebuie sa-si asume aceste consecinte.

Adrian Ionita, cofondator, avocat specializat pe sectorul imobiliar:

¬ Guvernul ar trebui sa constientizeze iminenta pericolului care paste Capitala in urmatorii ani. Regulile nu trebuie schimbate in timpul jocului, dupa ce un dezvoltator a demarat deja un proiect.

¬ Exista impamantenita mentalitatea ca, daca se anuleaza o documentatie de urbanism, se revine la cea anterioara. Nu se poate face asta, pentru ca reglementarile urbanistice evolueaza odata cu dezvoltarea urbei. E pacat ca, pentru anumite exceptii, sa anulezi intreaga documentatie. Anularea PUG-ului este un lucru foarte grav.

Ana Maria Nemtanu, project director BREC (Bucharest Real Estate Club):

¬ Avem semnale din piata de la investitori care redirectioneaza banii fie in centrele mari regionale din tara, in afara Bucurestiului, fie in afara tarii. Sunt investitii care fie au fost puse pe hold, fie au fost anulate.

¬ Nu exista un dialog intre privat si public, la noi sunt doua tabere opuse.

In nicio alta capitala europeana nu se intampla asta.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare