Business international

Statiunile de schi europene, sub presiunea schimbarilor climatice si crizei energiei

Statiunile de schi europene, sub presiunea schimbarilor climatice si crizei energiei

01.12.2022, 00:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Statiunile de schi din Europa se pregatesc pentru cel mai important sezon de iarna de la pandemie, dar criza energiei si schimbarile climatice le-ar putea spulbera sperantele.

In Austria, economia este masiv dependenta de turism, care a reprezentat 7,6% din PIB in 2019, peste jumatate din vizitatori fiind inregistrati iarna, si se redreseaza bine dupa pandemie. Decenii la rand, sectorul a stat la baza unui boom economic. Dar schimbarile climatice reprezinta acum un risc major, scrie Financial Times.

In Alpi, temperaturile medii au crescut cu aproximativ 0,3 grade C pe deceniu, de doua ori media globala. Iar stratul de zapada persista cu o luna mai putin decat in trecut. Multi observatori se intreaba acum cum se pot adapta comunitatile care se bazeaza in intregime pe zapada si schi.

Tehnologia este prima linie de aparare. Aproximativ 100.000 de masini producatoare de zapada functioneaza in Alpi. Costurile de operare a acestora sunt ridicate, insa. Electricitatea necesara este o alta problema, in contextul cresterii puternice a preturilor.

Alte statiuni incearca sa se salveze investind in vara. "Nimeni nu mai neaga efectele schimbarilor climatice, iar aproape toata lumea incearca sa se diversifice", arata Robert Steiger, de la Universitatea Innsbruck. Si totusi, in lipsa iernilor cu zapada, o treime din cele 30 mld. euro pe care industria de turism austriaca le genereaza anual va fi amenintata.

Tot din cauza schimbarilor climatice, satul Saint-Firmin din Alpii francezi, a decis recent sa desfiinteze telescaunul, scrie CNN.

Din cauza lipsei de zapada, acesta a functionat pentru ultima data cu 15 ani in urma si doar pentru un weekend.

Pe langa schimbarile climatice, criza energiei reprezinta o alta amenintare pentru statiunile de ski europene, noteaza Euronews.

Facturile la electricitate pentru statiunile franceze ar putea creste de pana la opt ori anul viitor, avertizeaza Anne Marty, vicepresedinte al Domaines Skiable de France. DSF cere ca firmele din domeniu sa beneficieze de aceeasi sustinere ca si cele mari consumatoare de energie din alte sectoare.

Ca masuri de diminuare a consumului de energie, statiunile de ski vor reduce viteza telescaunelor si temperaturile din cladiri. Acestea sunt asteptate sa mareasca preturile abonamentelor cu 3%, pana la 6% in aceasta iarna din cauza inflatiei si crizei energiei, potrivit traveltomorrow.com.

In Elvetia, o reducere a consumului de energie de 20% este pe masa in aceasta iarna. Laurent Vaucher, de la compania Televerbier, a anuntat ca toti operatorii de telecabine si de productie de zapada din Elvetia reprezinta combinate doar 0,34% din consumul total de energie al tarii.

Nici in Italia lucrurile nu stau altfel. Costurile legate de energie au crescut cu pana la 300%, astfel ca nicio companie nu poate opera fara o scumpire a abonamentelor de ski.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare