Business international

Va reusi industria germana sa se reinventeze pentru o era fara gaze ieftine rusesti? Temerea majora...

Va reusi industria germana sa se reinventeze pentru o era fara gaze ieftine rusesti? Temerea majora in prezent este ca productia industriala s-ar putea reloca din Germania pe termen lung

06.12.2022, 22:38 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ Modelul de business al Germaniei a fost bazat pe energie ieftina garantata de livrari abundente de gaze rusesti.

In toamna, gigantul german BASF a ajuns la concluzia ca scumpirea energiei a subminat atat de puternic competitivitatea Europei, incat va fi nevoit sa-si transforme intregul business. Iar BASF nu este singura companie din Germania care a ajuns la o astfel de concluzie, scrie Financial Times.

Din vara, companii din intreaga Germanie se lupta sa se adapteze la disparitia aproape totala a gazelor rusesti. Acestea au luat diverse masuri, cu reducerea productiei ca solutie de ultima instanta. Unele se gandesc chiar sa-si mute productia in tari unde energia este mai ieftina. Acest lucru genereaza temeri profunde privitoare la viitorul industriei germane si sustenabilitatea modelului de business al tarii, bazat multa vreme pe energie ieftina garantata de livrari abundente de gaze rusesti.

Constanze Stelzenmuller, director la Center on the US and Europe din cadrul Brookings Institution, spune ca Germania este un studiu de caz al unui stat occidental care a facut un "pariu strategic" pe globalizare si interdependenta, iar acum suporta consecintele.

Unii germani cer o regandire majora a paradigmei economice a tarii. "Modelul de business german trebuie sa se schimbe", spune Christian Lindner, ministrul german de finante. "Acest model, bazat pe energie ieftina, o abundenta de muncitori calificati si piete deschise pentru produsele high-tech locale nu mai functioneaza pentru ca multe din elementele sale de baza s-au schimbat".

Temerea majora in prezent este ca productia industriala s-ar putea reloca din Germania pe termen lung. Un sondaj recent a gasit ca aproape una din patru companii Mittelstand se gandesc sa se mute peste granite, iar costurile legate de energie reprezinta in principal factorul din spatele acestei situatii. In plus, mediul de business din Germania, si din Europa in general, se deterioreaza, sustin acestea.

Unii merg atat de departe incat previzioneaza ca Germania ar putea ramane fara baza sa industriala. Insa guvernul german este mai putin pesimist. La fel si unii economisti.

Jens Sudekum, profesor de economie la Universitatea Heinrich Heine, subliniaza atuurile pe termen lung de care dispune industria germana: lanturi de valoare profunde, productivitate ridicata, calitate superioara a produselor si statutul de lideri globali ai Mittelstand in domeniile lor.

De asemenea, Germania a mai demonstrat in trecut ca-si poate schimba cu succes modelul de business cand este pusa cu spatele la zid. Insa sunt necesare eforturi majore, admite Lindner.

"Trebuie sa acceleram ritmul si sa ne depasim slabiciunile", arata acesta.

Totusi, ministri, sefi de companii si economisti sunt de acord ca viitorul industriei germane depinde probabil de cat de rapid poate gasi noi cai de a se energiza.

Iar de succesul acestei transformari depinde si directia viitoare a intregii Europe.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare