Burse

Jan Pricop, AAF: De la iesiri de 2,4 mld. lei din fondurile de investitii in T1, am ajuns la iesiri...

Jan Pricop, AAF: De la iesiri de 2,4 mld. lei din fondurile de investitii in T1, am ajuns la iesiri de 1,3 mld. lei in T3. Este posibil sa fi trecut de acea perioada mai dificila, fapt confirmat de cresterea numarului de investitori

07.12.2022, 11:00 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Industria fondurilor de investitii din Romania a inregistrat iesiri nete mai mici in perioada iulie-septembrie prin comparatie cu primele trei luni ale anului, marcate de declansarea razboiului din Ucraina, spune Jan Pricop, director executiv, Asociatia Administratorilor de Fonduri, prezent in cadrul evenimentului "Intre riscuri si oportunitati. Dezbatere cu administratorii de fonduri", organizat miercuri de catre Bursa de Valori Bucuresti.

"Subscrierile nete, desi au ramas negative in toata aceasta perioada, sunt pe un trend de scadere: prin comparatie cu iesirile de 2,4 miliarde de lei din T1/2022, am ajuns la iesiri de 1,3 miliarde in T3/2022, fapt ce arata ca este posibil ca perioada mai dificila sa fie deja depasita. Acest lucru este confirmat si de faptul ca numarul de investitori este in crestere", explica Jan Pricop.

Alte declaratii:

Observam ca tendinta de crestere a activelor fondurilor pe ultimii zece ani s-a pastrat. Exista o crestere de trei ori a nivelului activelor. Desi la un moment dat, ponderea fondurilor deschise de investitii era aproape egala cu cea a fondurilor alternative, situatia s-a schimbat recent. Acum fondurile alternative au active aproape duble fata de cele deschise de investitii.

La sfarsitul T3/2022 avem active de aproximativ 45 de miliarde de lei (la nivelul tuturor fondurilor - n.r.), dintre care 18 miliarde sunt activele fondurilor deschise de investitii. Daca ne uitam pe tipurile de fonduri, avem o scadere de 30% fata de T3/2021, la nivelul tuturor activelor. In principal, aceasta scadere a fost cauzata de scaderea activelor fondurilor de obligatiuni si instrumente cu venit fix, de 38%.

Pe alte segmente, declinul a fost ceva mai mic. De exemplu, fondurile de actiuni au avut o scadere a activelor de doar 11%, desi au traversat aceeasi perioada complicata. In ceea ce priveste numarul de investitori, vestile sunt bune. Avem un plus de 5%; pe structura, avem cresteri in special in fondurile de actiuni, unde cresterea este de 56% fata de T3/2021.

In ceea ce priveste cresterea absoluta, avem un plus de 18.500 de investitori in fondurile de actiuni, aproape 15.000 in fondurile diversificate si 20.000 la categoria "alte fonduri".

Avem o scadere de 30% la nivelul activelor fondurilor deschise de investitii fata de T3/2021, la 18 miliarde de lei, cu un minus de 8,6% fata de T2/2022. Intrarile nete au avut o schimbare de trend. In T3/2021 am avut intrari nete pozitive, acum avem iesiri nete. Prin comparatie cu trimestrul anterior, avem o scadere de 19,2%. Totusi, iesirile nete au fost mai mici decat in trimestrul precedent. Numarul de investitori are un plus de 5,1% fata de anul trecut, la 458.671. Prin comparatie cu trimestrul precedent, avem o variatie minima, minus 0,1%.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare