Companii

AHK Romania: Suntem foarte dezamagiti de votul negativ dat Romaniei privind aderarea la spatiul de...

AHK Romania: Suntem foarte dezamagiti de votul negativ dat Romaniei privind aderarea la spatiul de libera circulatie europeana, dar speram totusi ca o decizie 'pentru Schengen' sa fie luata in curand

09.12.2022, 10:33 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) a anuntat vineri ca este dezamagita de votul negativ dat Romaniei privind aderarea la spatiul de libera circulatie europeana si spera ca intrarea Romaniei in Schengen sa se intample intr-un orizont de timp apropiat.

"Romania a dovedit ca indeplineste criteriile de aderare, fapt care a reiesit clar in urma controalelor efectuate de echipele de tehnicieni ai Comisiei Europene. State membre importante ale Uniunii Europene si ale spatiului Schengen, precum Germania si Franta, s-au pronuntat in multiple randuri pentru includerea Romaniei in zona de libera circulatie europeana. Admiterea Romaniei ar fi un castig pentru blocul comunitar, Europa ar fi mai puternica si mai prospera. Suntem foarte dezamagiti de acest vot, dar speram totusi ca o decizie 'pentru Schengen' sa fie luata in curand", a declarat Andreas Lier, presedintele AHK Romania.

Potrivit reprezentatilor companiilor germane, un succes in acest proces il reprezinta eliminarea recenta a MCV (Mecanismul de cooperare si verificare), impus Romaniei odata cu aderarea la UE.

AHK Romania considera ca statele UE trebuie sa dea dovada de unitate, mai ales in contextul razboiului din Ucraina si al celorlalte provocari de la nivel global.

Conflictul cu Rusia, care a reconfigurat rutele de transport de marfuri in Europa, a dus deja la scumpiri importante, iar industrii precum cea producatoare de materiale de constructii, metalurgica si chimica sufera din cauza scumpirii energiei, se arata intr-un comunicat al AHK Romania.

Companiile germane amintesc ca libera circulatie a bunurilor aduce beneficii economice semnificative transportatorilor si mediului de afaceri in general, prin eliminarea obligativitatii controalelor suplimentare la frontierele interne ale Uniunii Europene, dar si avantaje pentru investitiile straine, prin crearea unui mediu economic de stabilitate si incredere.

Potrivit Camerei de Comert, reducerea costurilor asociate timpilor de asteptare in vami, alaturi de reducerea intarzierilor in lanturile logistice fluidizeaza comertul transfrontalier si creeaza un pret corect marfurilor destinate cetatenilor europeni. De aceea este in interesul tuturor statelor membre ca Romania sa faca parte din spatiul Schengen. In egala masura, este si un semnal important pentru investitori.

"Ne exprimam increderea ca acest lucru se va intampla cat mai curand posibil. Avantajele sunt multiple, nu doar pentru Romania, dar si pentru intreaga Europa, iar companiile germane locale nu pot decat sa sustina in continuare Romania in demersul sau", a spus Sebastian Metz, director general AHK Romania.

AHK Romania este reprezentanta oficiala a economiei germane. Infiintata in 2002, AHK numara peste 550 de firme-membre si ofera companiilor o platforma importanta pentru networking, schimb de informatii si experiente.

De la 1 ianuarie 2020, in cadrul AHK Romania functioneaza si Centrul de competenta pentru Republica Moldova.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare