09.12.2022, 12:00 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
¬ Raluca Nicolescu, Raiffeisen Bank: "In 2023 vom vedea o si mai mare explozie a start-up-urilor verzi pentru ca avem inovatia si tehnologiile, avem idei si am demonstrat ca avem potential" ¬ Magdalena Caramilea, Autonom Group: "Bani sunt in piata, trebuie sa aveti curaj, sa aveti o idee si un plan de business" ¬ Sergiu Pop, Microsoft: "Vedem clienti care cauta solutii inovatoare, prietenoase cu mediul" ¬ Ilinca Paun, Bravva Angels: "Exista un interes urias in randul investitorilor cu privire la start-up-urile si produsele verzi".
Start-up-urile verzi, care dezvolta produse si solutii sustenabile pentru problemele provocate de schimbarile climatice, trebuie sa prinda curaj, sa-si puna pe hartie planurile de business si sa se lanseze pe piata pentru ca vor avea acces la investitiile si banii de care au nevoie pentru a-si pune ideile in practica, au sustinut antreprenori, mentori, investitori si reprezentanti ai ecosistemul verde local si international, in cadrul evenimentului Black Sea ClimAccelerator Demo Day 2022. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest, Raiffeisen Bank Romania si OMV Petrom, Microsoft, GRFA si Ziarul Financiar, alaturi de Innovation Starter in Bulgaria.
"Incepand cu anul viitor si pana in 2030, aproximativ 50 de miliarde de euro sunt pregatite de Uniunea Europeana pentru Romania, pentru a accelera sustenabilitatea si inovatia in zona "de produse si solutii verzi". Astfel, as putea spune ca avem banii, mai avem nevoie de reglementari, de idei bune de business si de curaj din partea antreprenorilor. Anul 2023 este un punct de cotitura pentru start-up-uri, pentru antreprenorii romani si cred ca acesta este momentul potrivit sa-si puna in practica ideile, sa inceapa sa foloseasca cloudul si noile tehnologii", a spus Sergiu Pop, enterprise channel sales, Microsoft.
Pe de alta parte, Ilinca Paun, fondatoare a Bravva Angeles, o comunitate de investitori de tip business angel din Romania dedicata sustinerii start-up-urilor cu cel putin o femeie fondator, a mentionat ca fondurile puse la dispozitia antreprenorilor romani de Uniunea Europeana nu aduc doar "bucurii".
"Am observat ca nu tot ce este finantat de Uniunea Europeana este finantat apoi si de investitori privati, VC-uri, angel investor. Este o mare diferenta intre cele doua tipuri de finantare. In primul rand, investitorii privati vor flexibilitate din partea antreprenorului, iar antreprenorul trebuie sa poata sa modifice planurile de business sau chiar solutia sau produsul pentru ca acesta sa raspunda exct la nevoile clientului."
"Avem nevoie de bani europeni si e foarte bine ca vin in numar mare, dar uneori, acest tip de finantare te induce in eroare ca antreprenor. Atunci cand ridici bani prin UE aceia sunt doar bani, nu vin la pachet cu indrumare si mentori. In plus, cand ridici finantare europeana trebuie sa urmezi niste reguli si nu te poti abate de la planul de business, nu poti fi flexibil, agil", a explicat Ilinca Paun in cadrul evenimentului.
Despre anul 2023, Ilinca Paun a spus ca noul an vine cu multe oportunitati pentru antreprenorii romani care vor sa intre in ecosistemul local de start-up-uri verzi, mai ales in contextul in care investitorii sunt din ce in ce mai interesati sa finanteze start-up-urile si produsele sustenabile.
In ultimii aproape doi ani, respectiv in 2021 si 2022, numarul de start-up-uri verzi s-a dublat, la nivelul Romaniei, ceea ce demonstreaza interesul tot mai mare al antreprenorilor pentru a dezvolta produse si solutii prietenoase cu mediul inconjurator.
"In ultimii doi ani, ecosistemul de start-up-uri verzi din Romania a evoluat mult. Avem investiori, start-up-uri, tehnologii, avem un ecosistem construit pe cooperare si care se dezvolta in continuare. Potrivit statisticilor, numarul de start-up-uri verzi este dublu acum fata de anul 2020, ceea ce inseamna ca un mare numarul de antreprenori fac pasi spre sustenabilitate", a spus Raluca Nicolescu, director divizia IMM in cadrul Raiffeisen Bank.
Ea considera ca in 2023 va fi o "explozie" si mai mare a numarului de start-up-uri verzi care vor aparea pe piata nationala.
"Avem inovatia si tehnologiile, avem idei si am demonstrat ca avem potential. Protectia mediului este responsabilitatea noastra si trebuie sa acem eforturi sa devenim o economie bazata pe principiile dezvoltarii durabile."
Si Magdalena Caramilea, manager de sustenabilitate in cadrul Autonom Group, considera ca piata locala ofera antreprenorilor multe opotunitati in zona de sustenabilitate.
"Sunt multe lucruri pe care le putem schimba prin inovatie. Exista mult potential pe piata din Romania. O veste buna este reprezentata de faptul ca sunt multi bani pe piata care pot fi ridicati de start-up-uri din ecosistemul verde romanesc. Consider ca este un moment important si bun pentru cei care au idei in zona asta. Pentru 2023, vedem multe oportunitati prin care putem sa mai reducem din decalajele pe care le avem fata de alte tari in ceea ce priveste sustenabilitatea si produsele sau solutiile verzi", a spus Magdalena Caramilea.
Evenimentul Black Sea ClimAccelerator Demo Day 2022 a inchis editia a doua a celui mai complex accelerator din Romania si Bulgaria dedicat start-up-urilor verzi.
De asemenea, in cadrul Black Sea ClimAccelerator Demo Day 2022, 15 start-up-uri verzi si-au prezentat produsele, solutiile si planurile de business. Cele 15 start-up-uri au facut parte din doua categorii, astfel, primele sase au reprezentat segmentul de MVP - cele care au un prototip validat de piata, iar restul de noua start-up-uri au facut parte din categoria Growth - cele cu solutii scalabile.
Daniel Matei, business development manager, Impact Hub Bucharest
¬ S-ar putea sa nu sune foarte optimist, dar este adevarat ca ecosistemul romanesc de start-up-uri verzi nu este nici pe departe cel mai dezvoltat din Europa, se afla la kilometri distanta de alte ecosisteme mai dezvoltate, dar partea buna este ca exista instrumente, inovatie si exista antreprenori si "visatori" care vin cu idei si cu planuri de business.
¬ Avem o multime de oameni - mentori, antreprenori, couch, consultanti, formatori -, care, pe tot parcursul anului, au lucrat direct cu antreprenorii, ajutandu-i sa-si accelereze ideile de business, sa obtina rezultate si sa scaleze.
Ilinca Paun, fondatoare, Bravva Angels
¬ Am observat ca nu tot ce este finantat de Uniunea Europeana este finantat si de investitori privati, VC-uri, angel investor. Este o mare diferenta intre cele doua tipuri de finantare. Investitorii privati vor flexibilitate din partea antreprenorului.
¬ Avem nevoie de bani europeni si e foarte bine ca vin in numar mare, dar uneori, acest tip de finantare te induce in eroare ca antreprenor. Atunci cand ridici bani prin UE aceia sunt doar bani, nu vin la pachet cu indrumare si mentori.
In plus, cand ridici finantare europeana trebuie sa urmezi niste reguli si nu te poti abate de la planul de business, nu poti fi flexibil, agil.
Raluca Nicolescu, director divizia IMM, Raiffeisen Bank
¬ In ultimii doi ani, ecosistemul de start-up-uri verzi din Romania a evoluat mult. Avem investiori, start-up-uri, tehnologii, avem un ecosistem construit pe cooperare si care se dezvolta in continuare. Potrivit statisticilor, numarul de start-up-uri verzi este dublu acum fata de anul 2020, ceea ce inseamna ca un mare numarul de antreprenori fac pasi spre sustenabilitate.
¬ In 2023 vom vedea o si mai mare explozie a start-up-urilor verzi pentru ca avem inovatia si tehnologiile, avem idei si am demonstrat ca avem potential.
Protectia mediului este responsabilitatea noastra si trebuie sa acem eforturi sa devenim o economie bazata pe principiile dezvoltarii durabile.
Morten Sorensen, strategic programmes orchestrator, EIT-Climate KIC
¬ EIT-Climate KIC sustine acceleratorul Black Sea ClimAccelerator, iar la nivel european sustinem peste 250 de start-up-uri verzi care au dezvoltat produse inovatoare si solutii care pot avea impact pozitiv asupra schimbarilor climatice si asupra crizei energetice cu care ne confruntam in prezent.
¬ In continuare, astept cu nerabdare sa vad ce idei, produse si solutii mai pun pe piata antreprenorii. Ma astept ca unele dintre aceste solutii si produse inovatoare verzi sa isi aduca aportul la rezolvarea unora dintre cele mai pregnante problemele pe care le avem in domeniul schimbarilor climatice atat in Romania, in Europa si in intreaga lume.
Sergiu Pop, enterprise channel sales, Microsoft
¬ Incepand cu anul 2023, pana in 2030, aproximativ 50 de miliarde de euro sunt pregatite pentru Romania, de la Uniunea Europeana, pentru a accelera sustenabilitatea si inovatia. Astfel, as putea spune ca avem banii, mai avem nevoie de reglementari, de idei inovatoare si sustenabile si de curaj din partea antreprenorilor romani.
¬ Consider ca anul 2023 este un punct de cotitura pentru start-up-urile romanesti, pentru antreprenori si cred ca acesta este momentul potrivit sa-si puna in practica ideile, sa inceapa sa foloseasca cloudul si noile tehnologii pentru a aduce produse inovatoare si verzi pe piata.
Ionut-Cristian Ciubotaru, vice president business development, Gas & Power Division OMV Petrom
¬ Tranzitia energetica revolutioneaza modul in care producem si consumam energie, dar aceste schimbari fundamentale se vor reflecta in toate ramurile industriale si vor avea un impact asupra intregii societati. Consider ca e un moment foarte stimulant si oportun pentru antreprenorii romani.
¬ Companiile mari isi regandesc modelul de business pentru a se concentra pe sustenabilitate si incep sa faca investitii foarte multe in aceasta directie, iar antreprenorilor le revine rolul de a aduce la masa discutiilor inovatia, tehnologiile, creativitatea si ideile care pot schimba paradigma si pot imbunatati anumite procese de business.
Magdalena Caramilea, sustainability director, Autonom Group
¬ Sunt foarte multe oportunitati in piata, sunt multe lucruri pe care le putem schimba prin inovatie. Exista mult potential pe piata din Romania. O veste buna este reprezentata de faptul ca sunt multi bani pe piata care pot fi ridicati de start-up-uri si solutii inovatoare din ecosistemul verde romanesc. Consider ca este un moment important si bun pentru cei care au idei in zona asta.
¬ Pentru 2023, vedem multe oportunitati prin care putem sa mai reducem din decalajele pe care le avem fata de alte tari in ceea ce priveste sustenabilitatea si produsele sau solutiile verzi.
Trebuie doar sa aveti curaj, sa aveti o idee, un plan.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
28.03.2023, 16:30