Banci si asigurari

CEC Bank: Peste 80% dintre romani isi vor petrece sarbatorile de iarna acasa, iar aproape jumatate...

CEC Bank: Peste 80% dintre romani isi vor petrece sarbatorile de iarna acasa, iar aproape jumatate spun ca vor aloca mai putini bani pentru cheltuieli fata de anul trecut. Bugetul mediu este de 1.090 de lei, in crestere cu 7% fata de 2021

09.12.2022, 12:18 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Romanii isi vor petrece Sarbatorile de iarna din acest an mai degraba acasa, decat plecati in vacanta si cu bugete in scadere din cauza cresterii preturilor la utilitati, alimente si carburanti, rezulta dintr-un sondaj realizat de CEC Bank in parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Bugetul mediu alocat sarbatorilor de iarna se ridica anul acesta la 1.090 de lei, in crestere cu 7% fata de anul trecut.

Insa doar un sfert dintre respondenti spun ca isi permit un buget mai mare de Craciun, fata de 46,8% dintre respondenti care au declarat ca anul acesta vor avea mai putini bani pentru cheltuielile de sarbatori. Alti 22% dintre participantii la sondaj isi vor mentine bugetul constant.

Printre principalele motive pentru reducerea cheltuielile de sarbatori fata de anul trecut se numara cresterea preturilor la utilitati (gaze, electricitate, intretinere), mentionat de 40,3%, cresterea preturilor la alimente, 34%, si cresterea preturilor la carburanti pentru 17,7%.

In ceea ce priveste sursa fondurilor, 44% dintre respondenti se bazeaza pe salariul din luna curenta, 40,5% pe economii si doar 8% spera ca vor primi prime de la angajator. Circa 7% intentioneaza sa se imprumute, de la prieteni sau de la banci.

Fata de anul trecut, a crescut ponderea celor care au economisit din timp pentru sarbatori (cu cca 10%) si s-a redus ponderea celor care intentioneaza sa apeleze la imprumuturi (12,5% in 2021).

Principalele cheltuieli generate de sezonul sarbatorilor sunt pentru mesele festive - mentionate de jumatate dintre respondenti, urmate de cadouri (44,23%).

Peste 80% dintre romani spun ca vor petrece sarbatorile acasa, cu familia, si doar 7% au planuri sa plece de acasa (6% in tara si 1% in strainatate), in timp ce aproape 10% planuiesc iesiri in oras.

In ceea ce priveste bugetul alocat mesei de Craciun, 27,7% dintre romani sunt dispusi sa cheltuie mai putin de 300 de lei, 38% intre 300 si 600 de lei si 34% aloca un buget mai mare de 600 de lei.

Pentru cadouri, majoritatea respondentilor (57%) aloca sub 500 lei, 28% pun deoparte intre 500 si 1.000 de lei, in timp ce doar 3,5% planuiesc sa cheltuie mai mult de 2.000 de lei.

In ceea ce priveste bradul de Craciun, 58% vor impodobi un brad ecologic, 22% dintre intentioneaza sa cumpere un brad natural, iar 6% vor sa opteze pentru un brad la ghiveci. Circa 13% nu intentioneaza sa isi faca bradul.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare