×

Zf 24

Compania Lockheed Martin este gata sa satisfaca cererea de avioane F-16. Liderii occidentali...

Compania Lockheed Martin este gata sa satisfaca cererea de avioane F-16. Liderii occidentali continua cu scepticism discutiile legate de transferul de avioane catre Ucraina, de teama ca acestea pot fi folosite pentru a ataca teritoriul rusesc

26.01.2023, 11:22 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Compania Lockheed Martin a declarat ca este pregatita sa satisfaca cererea pentru avioanele sale F-16, in timp ce unii dintre cei mai apropiati aliati europeni ai Ucrainei reiau eforturile de a furniza avioane de lupta Kievului, conform Financial Times.

Frank St. John, directorul operational al Lockheed Martin, cel mai mare contractor american in domeniul apararii, a declarat pentru FT ca exista "o multime de discutii legate de transferul de avioane F-16" - prin care tarile ar reexporta avioanele americane catre Ucraina. Lockheed nu este implicat direct in discutiile privind potentiala livrare de avioane militare catre Kiev.

Cu toate acestea, St. John a declarat ca firma "va accelera productia de F-16 in Greenville [Carolina de Sud] pentru a putea suplini orice tara care va alege sa faca transferuri pentru a ajuta in conflictul actual".

Casa Alba a respins apelurile ucrainene pentru avioane de lupta moderne, precum F-16, de teama ca acestea ar putea fi folosite pentru a ataca teritoriul rusesc. Guvernul SUA trebuie sa aprobe vanzarile sau transferurile de avioane de lupta de productie americana catre tari terte, ceea ce inseamna ca tarile europene ar avea nevoie de sprijin politic din partea administratiei Biden.

"Impreuna cu aliatii si partenerii nostri internationali, suntem in comunicare regulata cu ucrainenii cu privire la nevoile si solicitarile lor", a declarat un oficial american din domeniul apararii. "In acest moment, nu avem nimic de anuntat cu privire la transferul de F-16".

Cancelarul german Olaf Scholz a exclus trimiterea de avioane in Ucraina. "Am spus foarte clar de la inceput ca nu vom trimite avioane de lupta si o voi spune din nou aici", a declarat el miercuri. Germania nu foloseste modelele F-16.

La inceputul razboiului, Varsovia s-a oferit sa trimita avioanele sale de lupta MiG-29 de fabricatie sovietica fortelor aeriene ucrainene, o iteratie a propunerii implicand trimiterea de catre SUA a unor avioane F-16 pentru a suplimenta fortele aeriene poloneze. Initiativa a fost abandonata in martie, dupa ce Washingtonul a considerat-o periculoasa in contextul conflictului.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat saptamana trecuta ca Olanda va analiza orice solicitare de a trimite avioane F-16 cu "o minte deschisa" si ca nu exista "niciun tabu" in ceea ce priveste sprijinul militar. Olanda are aproximativ 40 de F-16 si este in curs de eliminare treptata a acestora prin achizitionarea de F-35 mai avansate.

In afara de Olanda, alte sapte tari europene membre NATO folosesc modelele cu F-16, printre care Polonia, Norvegia si Romania.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare