×

Eveniment

Premierul Ciuca: PIB-ul va creste in 2023 cu 2,8%. Analistii financiari: Va creste cu 1,7%

Premierul Ciuca: PIB-ul va creste in 2023 cu 2,8%. Analistii financiari: Va creste cu 1,7%

27.01.2023, 00:05 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

¬ PIB-ul a crescut in 2022 cu 4,9% iar cresterea din acest an va fi de 2,8% sustine premierul Nicolae Ciuca ¬ Analistii financiari cred ca PIB-ul real pentru anul ce a trecut a fost de 3,8% si estimeaza o crestere in acest an de 1,7%.

Nu avem cum sa vorbim de recesiune in acest an, in ciuda faptului ca economia Europei, abia iesita dintr-o cumplita criza santiara, este lovita de razboiul din Ucraina care a mutilat preturile si obliga companiile sa faca disponibilizari, fapt ce afecteaza si veniturile bugetare si performanta celor obligati sa-si restranga activitatea.

Premierul a spus joi, inaintea sedintei de guvern ca, din datele care i-au fost transmise de la Comisia Nationala Strategie si Prognoza (CNSP), PIB-ul real ar fi crescut anul trecut cu 4,9% iar, in termeni nominali, cu 49 de miliarde de euro fata de 2022. Doar ca evolutia PIB-ului nu este anuntata de Comisia de Prognoza care face prognoze, dupa cum ii si este numele, ci de Institutul National de Statistica (INS). Or, INS va anunta evolutia PIB pentru 2022 abia la 14 februarie. Cel la probabil, premierul are unele date de la Ministerul de Finante - dar Finantele nu publicasera, pana la inchiderea editiei print, datele despre executia bugetara la decembrie 2022, desi, uzual, faceau acest lucru la data de 25 ale lunii, ultima zi de plata a taxelor pentru luna precedenta.

Optimismul premierului este si al analistilor financiari, desi nu egal. Fara vreo legatura cu declaratiile sefului guvernului, Asociatia CFA Romania (asociatia analistilor financiari) a publicat sondajul pe care-l efectueaza lunar in randul membrilor sai, referitor la asteptarile pe care acestia le au de la economie (conditii curente si anticipari).

Potrivit sursei citate, "Indicatorul de Incredere" al CFA (masurat de la zero la 100 in care zero inseamna lipsa totala de incredere) a crescut in luna decembrie a anului trecut pe fondul vestilor cu privire la reducerea ratei inflatiei venite din economiile dezvoltate (inflatia importata, deci) si implicit ale unor anticipatii de majorari mai putin agresive ale ratelor de dobanda pentru principalele monede (dolar si euro).

"Si in Romania inflatia probabil a atins valoarea maxima in ultimul trimestru al anului 2022 si intra pe un trend descendent. Insa, conform anticipatiilor participantilor la sondaj, va ramane exprimata in doua cifre pe tot parcursul anului 2023", spune Adrian Codirlasu, vicepresedinte al CFA Romania. Analistii financiari sunt, prin urmare, mai pesimisti decat BNR care crede ca inflatia va cobori in acest an la sub 10%. Daca inflatia se domoleste in Uniunea Europeana sunt sanse ca ea sa coboare mai vizibil si in Romania, avand in vedere ca deficitul comercial al tarii este unul urias, 30 de miliarde de euro la doar 11 luni din 2022.

Premierul Ciuca spune ca, in acest an, cresterea economica ca fi de 2,8% (cifra avansata si de Comisia de Prognoza) si ea va fi ajutata de absorbtia fondurilor UE - 11,3 miliarde de euro care au intrat in tara din fonduri europene doar anul trecut si o medie de 10 miliarde de euro in anii ce vin (convingerea premierului).

Economia creste, dar ingrijorarile raman. Potrivit sonsajul CFA, deficitul bugetului consolidat anticipat pentru anul 2022 a scazut la 5,5%, potrivit valorii medii a anticipatiilor, iar pentru anul 2023 valoarea estimata este de 5,1%.

Pentru anul 2023, analistii estimeaza o crestere a PIB real de 1,7%.

Datoria publica in PIB este anticipata de CFA sa se majoreze la 53% in urmatoarele 12 luni. Or, economia Romaniei, chiar in crestere sustinuta, nu poate face fata unei poveri atat de mari - 27 mld. lei (5,4 mld. euro) a platit bugetul, la 11 luni din 2022, doar pentru dobanzile la datoria acumulata, de 49% din PIB.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare