×

Banci si asigurari

ASF a sanctionat compania de asigurari Euroins cu amenda de 309.400 lei pentru intarzierea...

ASF a sanctionat compania de asigurari Euroins cu amenda de 309.400 lei pentru intarzierea solutionarii cererilor de despagubire si a platilor datorate clientilor

27.01.2023, 11:13 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Autoritatea pentru Supraveghere Financiara a sanctionat compania de asigurari Euroins cu amenda de 309.400 lei pentru intarzierea solutionarii cererilor de despagubire de la clienti si a platilor datorate.

Potrivit anuntului ASF, firma a fost sanctionata pentru incalcarea prevederilor art. 21 alin. 4, alin. 1 si alin.5 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 21. - Solutionarea cererii de despagubire

(1) In termen de 30 de zile de la data inaintarii cererii de despagubire de catre asigurat ori de catre partea prejudiciata, asiguratorul RCA este obligat: a) fie sa raspunda cererii partii solicitante, formuland in scris o oferta de despagubire justificata, transmisa cu confirmare de primire, in cazul in care se dovedeste raspunderea asiguratului in producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat; b) fie sa notifice partii prejudiciate in scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire.

(4) Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in termen de 10 zile de la data acceptarii ofertei de despagubire prevazuta la alin. (1) lit. a) sau de la data la care asiguratorul RCA a primit o hotarare judecatoreasca definitiva sau acordul entitatii de solutionare a litigiului cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca. Documentele care stau la baza cererii de despagubire sunt stabilite prin reglementari ale A.S.F.

(5) Daca asiguratorul RCA nu isi indeplineste obligatiile in termenul prevazut la alin. (4) sau si le indeplineste defectuos, inclusiv daca diminueaza nejustificat despagubirea sau intarzie achitarea despagubirii, acesta este obligat la plata unor penalitati de 0,2% pe zi de intarziere calculate la nivelul sumei de despagubire cuvenita sau la diferenta de suma neachitata. Plata penalitatilor se face odata cu plata despagubirii.

Euroins conduce topul companiilor de asigurari dupa valoarea despagubirilor platite pe zona asigurarilor generale, cu peste 1 mld. lei in primele noua luni din 2022, in crestere cu 27,2%.

Dupa plata despagubirilor, compania a ramas cu 842 mil. lei de gestionat in vederea acoperirii rezervelor tehnice, cedarea in reasigurare si acoperirea cheltuielilor administrative.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare