Burse

Analiza EY Romania: Randamentele asteptate de investitori au inregistrat o tendinta de crestere in...

Analiza EY Romania: Randamentele asteptate de investitori au inregistrat o tendinta de crestere in 2022

09.02.2023, 10:13 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Randamentele asteptate de investitori au inregistrat o tendinta de crestere pe parcursul anului, atingand la finalul anului 2022 valori cu aproximativ 3 p.p. mai ridicate comparativ cu cele inregistrate in anul precedent, arata o analiza EY Romania.

Tendinta crescatoare a costului capitalului, remarcata pe parcursul primelor trei trimestre ale anului trecut si conturata inca din a doua parte a anului 2021 a fost intrerupta in ultimul trimestru al anului 2022, conform analizei sectoriale EY Romania.

Din perspectiva evolutiilor fata de aceeasi perioada a anului trecut, cele mai mari cresteri ale costului capitalului s-au pastrat la nivelul sectorului de servicii medicale (+7,7 p.p.) si cel al tehnologiei informatiei (+4,6 p.p.). Pe fondul generalizat al scaderilor de randament comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2022, cele mai mari variatii pot fi observate in sectorul proprietatilor imobiliare (-1,8 p.p.) si al materiilor prime (-1,2 p.p.). O exceptie notabila este si evolutia trimestriala inregistrata in cazul bunurilor de larg consum (-1,1 p.p. fata de trimestrul anterior), consemnata dupa o crestere solida in trimestrele anterioare.

Perspectivele privind economia mondiala s-au deteriorat pe parcursul anului 2022, ca urmare a invaziei Ucrainei de catre Rusia. Pe fondul unei cresteri economice mai modeste si al unei inflatii mai ridicate si mai persistente decat se anticipase, au fost resimtite presiuni asupra preturilor marfurilor, cu efect pe lantul valoric global. Spre finalul anului, evolutia economica a fost superioara celei estimate anterior, pe seama impulsionarii activitatii in sectoarele critice, generata si de masurile de sprijin guvernamental. Conform datelor preliminare aferente finalului de an, se contureaza o crestere economica timida pentru perioada urmatoare, in mare parte influentata de impactul inaspririi politicilor monetare.

In acelasi timp, chiar daca efectele asupra lanturilor de aprovizionare au fost observate pe tot parcursul anului 2022 si au afectat activitatea economica, impactul constrangerilor privind productia si activitatea economica incep sa se diminueze. In acest sens, pentru ultimul trimestru al anului 2022 s-a inregistrat o stagnare a randamentului asteptat de investitori in sectorul produselor industriale in relatie cu trimestrul al treilea (comparativ cu scaderea inregistrata in trimestrul al doilea fata de primul trimestrul al anului curent).

"Comparativ cu trimestrele anterioare ale anului 2022, observam o stagnare relativa a randamentelor asteptate de investitori in contextul ultimelor evolutii macroeconomice si geopolitice. Chiar daca dobanzile de referinta ale bancilor centrale au continuat sa fie majorate si este posibil sa fie majorate si in continuare, impingand costurile de imprumut la cel mai mare nivel de dupa 2008, se remarca faptul ca pasii de crestere sunt la niveluri mai scazute fata de deciziile anterioare. Exceptand sectorul serviciilor medicale, al tehnologiei informatiei si cel al produselor industriale, toate celelalte sectoare analizate au inregistrat scaderi ale costului capitalului in acest trimestru", declara Ileana Gutu, Partener si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania.

La finalul trimestrului al patrulea 2022, chiar daca tendinta este una de scadere fata de trimestrul anterior, se constata faptul ca randamentele cerute de investitori raman aproape de maximul perioadei de 7 ani analizate (cu sectorul serviciilor medicale la nivel maxim) si, totodata, se mentine tendinta din trimestrul anterior, respectiv inregistrarea celor mai scazute randamente la nivelul sectoarelor de telecomunicatii si tehnologia informatiei.

Analiza se bazeaza pe datele financiare disponibile la sfarsitul celui de-al patrulea trimestru (T4) al anului 2022, publicate de companiile listate din 10 sectoare: bunuri de consum si de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informatiei, materii prime, proprietati imobiliare si servicii de telecomunicatii.

Pe fondul estimarilor privind mentinerea scenariului politicilor monetare la un nivel suficient de agresiv pentru a determina reducerea inflatiei in intervalul tinta, dar si al decelerararii cresterii economice, sectorul proprietatilor imobiliare a inregistrat din nou cea mai mare scadere a multiplicatorului EBITDA, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii 7 ani (11,5x), urmat de cel al energiei (scadere cu 0,3x), si el la minimul aceleiasi perioade.

Sectoarele care au inregistrat evolutii trimestriale pozitive din perspectiva multiplicatorului EBITDA sunt cele ale tehnologiei informatiei (crestere cu 1,6x, la nivelul de 9,4x), al bunurilor de consum (crestere cu 0,8x, la nivelul de 9,9x), dar si al produselor industriale (crestere cu 0,4x, la nivelul de 10,6x).

"In ciuda reducerii ritmului de crestere a produsului intern brut al Romaniei observat in trimestrul al patrulea al anului 2022, fata de aceeasi perioada a anului trecut si in contextul prelungirii conflictului din Ucraina, acesta denota totusi o crestere robusta. Pentru anul 2022, ajustarile de crestere economica sunt de natura pozitiva - ultima ajustare fiind de 0,3 p.p., de la 4,6% la 4,9% - pe fondul aportului semnificativ al sectorului constructiilor, dar si al cresterii investitiilor raportate in ultima parte a anului. Chiar daca un scenariu prudent in ceea ce priveste evolutia economiei pentru perioada urmatoare este probabil, pe fondul presiunilor inflationiste, al contractiei economice in Europa, al problemelor aferente lanturilor de aprovizionare si al evolutiei preturilor la energie, consideram ca o crestere a investitiilor prin intrarile de fonduri europene - programe operationale si PNRR - poate constitui un punct de sustinere solid pentru cresterea economica din acest an", declara Ileana Gutu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare