Burse

eToro: Microsoft, intre faima ChatGPT si problemele Call of Duty. Achizitia Activision Blizzard...

eToro: Microsoft, intre faima ChatGPT si problemele Call of Duty. Achizitia Activision Blizzard primeste o lovitura in Marea Britanie

09.02.2023, 14:28 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Microsoft impresioneaza pietele financiare cu progresele sale in domeniul inteligentei artificiale, dar se confrunta cu obstacole majore in ceea ce priveste expansiunea sa in domeniul jocurilor video, spune Bogdan Maioreanu, analist al platformei de tranzactionare eToro.

Achizitia Activision-Blizzard de catre Microsoft primeste o noua lovitura, de data aceasta din partea Marii Britanii. Dupa procesul intentat de FTC-ul american (Comisia Federala pentru Comert), autoritatea britanica de supraveghere a concurentei concluzioneaza provizoriu ca tranzactia va diminua concurenta si va dauna jucatorilor prin cresterea preturilor si reducerea inovatiei.

Actiunile Activision au pierdut miercuri 3,58% pe o piata in care Google a scazut cu peste 7% din cauza ingrijorarilor legate de faptul ca chatbot-ul sau Bard nu este precis si nu poate concura cu ChatGPT. Actiunile Microsoft, care a investit 10 miliarde de dolari in OpenAI, compania-mama a ChatGPT, au incheiat ziua cu o mica pierdere.

Insa vestile bune in domeniul inteligentei artificiale (AI) pentru Microsoft au fost contrabalansate de concluziile provizorii ale investigatiei CMA - autoritatea britanica pentru concurenta si piete -, care argumenteaza ca achizitia propusa de Microsoft a Activision ar putea duce la preturi mai mari, mai putine optiuni sau mai putina inovatie pentru jucatorii de jocuri video din Regatul Unit. In urma investigatiei, CMA asteapta raspunsuri de la partile interesate pentru a raspunde ingrijorarilor pana la 1 martie, iar raportul final este asteptat pe 26 aprilie 2023.

CMA a fost preocupata de cloud gaming si de exclusivitatea jocurilor, explica analistul. Microsoft detine deja aproximativ 60-70% din serviciile globale de cloud gaming si are si alte puncte forte importante in domeniul cloud, datorita faptului ca detine Xbox, principalul sistem de operare pentru PC (Windows) si o infrastructura globala de cloud computing (Azure si Xbox Cloud Gaming). CMA a constatat provizoriu ca achizitionarea unuia dintre cei mai importanti dezvoltatori de jocuri din lume, Activision, ar reduce in mod substantial concurenta cu care s-ar confrunta Microsoft pe piata cloud gaming in Regatul Unit.

In constatarile sale, CMA a mentionat in mod special jocurile Call of Duty, despre care a constatat ca ar stimula concurenta intre console. In cazul in care fuziunea reduce acest nivel de concurenta, atunci ar putea duce in cele din urma la preturi mai mari, la o gama redusa, la o calitate mai scazuta, la servicii mai proaste si/sau la o inovatie redusa pentru jucatorii pe console, indiferent daca acestia joaca in prezent pe Xbox sau PlayStation. Aceasta concluzie a CMA vine la cateva zile dupa ce UE a transmis Microsoft un avertisment oficial antitrust in legatura cu oferta sa de 69 de miliarde de dolari pentru Activision-Blizzard.

In urma raportului, Microsoft considera ca masurile de remediere comportamentale din partea sa pot raspunde preocuparilor CMA, iar angajamentul sau de a acorda pe termen lung acces 100% egal la Call of Duty pentru Sony, Nintendo, Steam si altii pastreaza beneficiile tranzactiei pentru jucatori si dezvoltatori si creste concurenta pe piata.

Piata globala a jocurilor video a scazut cu 4,3% in 2022, dar se situeaza in continuare la peste 184 de miliarde de dolari, potrivit companiei de analiza a jocurilor NewZoo. Jumatate din veniturile industriei, peste 92 de miliarde de dolari, provin din industria jocurilor mobile. Consolele de jocuri sunt pe locul al doilea, cu 28% din piata, urmate de jocurile pentru PC, cu 21%.

Daca punem aceste date in context, intelegem cat de importanta este achizitia Activision pentru Microsoft, nu doar pentru foarte populara franciza Call of Duty, ci si pentru mediul jocurilor mobile, unde gigantul tehnologic american nu are o prezenta "semnificativa", continua reprezentantul eToro.

Incasarile nete ale Activision au urcat cu 43% la 3,57 miliarde de dolari. In timp ce rezultatele Activision au fost impulsionate in trimestrul al patrulea de jocul Call of Duty Modern Warfare II, care a avut cele mai mari vanzari in primul trimestru din istoria francizei, Candy Crush, o franciza populara in domeniul jocurilor pentru mobil, a avut o performanta record, tranzactiile nete globale facute in joc crescand cu 46% de la an la an.

In ciuda faptului ca autoritatile de reglementare investigheaza tranzactia, Activision a declarat ca lucreaza pentru a incheia achizitia de catre Microsoft pana la 30 iunie si ca va colabora indeaproape cu autoritatile de reglementare intre timp. Pretul actiunilor Activision a ajuns la 73 de dolari, sub cei 95 de dolari oferiti de Microsoft.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare