23.03.2023, 00:07 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Compania de drumuri a solicitat Ministerului Transporturilor suma de 18,4 mld. de lei pentru investitii in infrastructura rutiera in 2023, un buget record si egal cu sumele cheltuite in ultimii trei ani. Spre comparatie, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a cheltuit cu investitiile 9,4 mld. de lei in 2022, potrivit unui raspuns la solicitarea ZF.
"In prezent, prevederile bugetare aprobate pe anul 2023 pentru CNAIR la capitolul "Buget de stat" sunt in valoare de 11,5 mld. lei - subcapitolul "Transport rutier", din care pentru investitii este aprobata valoarea de 10,5 mld. lei, reprezentand 57% din necesarul de fonduri solicitat la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii inainte de aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2023", au transmis reprezentantii CNAIR.
Practic, nevoia de investitii in infrastructura rutiera din Romania este de 18,4 mld. lei, conform proiectiei CNAIR, insa, la prima strigare, nu s-a bugetat mai mult de 10,5 mld. lei, adica 57% din necesar. Cu toate acestea, precizeaza compania de drumuri in raspunsul adresat ZF, si in 2022 au fost aprobate initial sume mai mici, ca apoi sa fie suplimentate.
"In contextul in care necesarul de fonduri pentru investitii pe anul 2023 solicitat la MTI inainte de aprobarea legii bugetului de stat pe anul 2023 a fost de 18,4 mld. lei, facem precizarea ca in anul 2022, desi prevederea bugetara initiala aprobata conform legii bugetului de stat a fost in valoare de 7 mld. lei (din care pentru investitii 6,2 mild. lei), prevederea la finele anului a fost de 10,5 mld. lei (din care investitii 9,4 mld. lei), atingandu-se un grad de utilizare a sumelor prevazute pentru aceasta perioada de 99%", au mai transmis reprezentantii CNAIR.
In acest moment, Romania are sub 1.000 de kilometri de autostrada, printre cei mai putini din Uniunea Europeana. Problema cea mai mare este izolarea anumitor regiuni, cum ar fi Moldova, prin lipsa de conexiuni cu vestul sau cu zonele dezvoltate, fapt ce a dus crestere economica incetinita si plecarea fortei de munca in strainatate. Cifrele din executia bugetului de stat, dar si cele statistice din sectorul de constructii si contractele semnate pentru constructia de autostrazi, inclusiv Autostrada Moldovei, arata ca lucrarile avanseaza, dar ramane sa se reflecte in constructia propriu-zisa si, in final, in avansul economiei regiunilor.
Piata constructiilor ingineresti, infrastructura, inseamna jumatate din piata totala de constructii din Romania. Volumul de lucrari de infrastructura, asa cum indica Institutul National de Statistica (INS), a crescut cu aproape 18% in ianuarie 2023, fata de ianuarie 2022, in accelerare. Toate cifrele se coreleaza in ceea ce priveste avansul infrastructurii, de transport in special, in afara de cea mai importanta: numarul de kilometri de autostrada, care a ramas la un ritm de 30 de km noi pe an si nu a trecut inca de pragul de 1.000 de km. Cu toate acestea, cele mai multe proiecte, cum este si A8, autostrada Moldovei, sunt contractate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Pentru toate investitiile realizate prin PNRR termenul de finalizare a acestora este august 2026, ceea ce inseamna ca, cel putin pe regulamentul actual, ar trebuie sa se circule in regim de autostrada de la Ploiesti la Pascani in toamna lui 2026. Autostrada Moldovei are o alocare de 4,7 mld. lei, bani care vor fi cheltuiti pana la termenul amintit.
In acest moment, CNAIR are in licitatie publica proiecte de 10 mld. de lei, din care cel mai mare este cel al unui tronson de 100 de km din autostrada Brasov-Mures-Cluj-Oradea.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.