×

Zf 24

Banca Nationala a Elvetiei majoreaza rata dobanzii cu 50 de puncte de baza dupa turbulentele...

Banca Nationala a Elvetiei majoreaza rata dobanzii cu 50 de puncte de baza dupa turbulentele inregistrate la Credit Suisse

23.03.2023, 12:30 Sursa: zf.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

SNB a majorat rata dobanzii cu 50 de puncte de baza si a anuntat ca vor urma si altele mariri, reluand lupta impotriva inflatiei, la doar cateva zile dupa ce caderea Credit Suisse a devenit epicentrul turbulentelor financiare globale, raporteaza Bloomberg.

Oficialii au ridicat rata dobanzii la 1,5%, un rezultat prevazut de majoritatea economistilor inainte ca preluarea fortata a Credit Suisse Group AG de catre rivalul mai mare UBS Group AG sa intunece perspectivele bancare prin inrautatirea turbulentelor de pe piata la inceputul acestei saptamani.

"Nu poate fi exclusa posibilitatea ca o serie de majorari suplimentare ale ratei dobanzii de politica monetara a BNS sa fie necesara pentru a asigura stabilitatea preturilor pe termen mediu", a declarat Thomas Jordan intr-un comunicat. "Pentru a asigura conditiile monetare adecvate, SNB ramane, de asemenea, dispusa sa fie activa pe piata valutara", a spus Jordan, adaugand ca vanzarile de valuta au fost si vor ramane in centrul atentiei.

Anuntul trimestrial de joi al oficialilor SNB se potriveste cu cel al Bancii Centrale Europene, care a majorat ratele cu aceeasi suma saptamana trecuta, urmand deciziei de miercuri a Rezervei Federale de a majora ratele cu un sfert de punct.

In timp ce cresterea preturilor de consum in Elvetia este mai mica fata de zona euro si semnificativ mai scazuta in raport cu standardele internationale, o accelerare neasteptata a inflatiei in februarie si ingrijorarile legate de potentialele presiuni salariale au nutrit simtitor nelinistea oficialilor.

Majorarea ratei dobanzii permite Elvetiei sa reduca partial diferenta fata de ratele mai mari ale BCE si Fed, ale caror factori de decizie inaspresc politica monetara de doua ori mai des. Costurile de referinta ale imprumuturilor in Elvetia raman cu 150 de puncte de baza mai mici decat in zona euro.

Masura de joi ar putea contribui la consolidarea francului impotriva presiunilor exercitate asupra preturilor de import. Francul elvetian a inregistrat castiguri fata de euro in urma deciziei, crescand cu pana la 0,2%, la 0,9936 pentru un euro.

SNB preconizeaza o inflatie de 2,6% in 2023, incetinind la 2% in urmatorii doi ani. Prognoza actuala se compara cu previziunile anterioare de 2,4% in 2023 si de 1,8% in 2024.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare