24.03.2023, 00:07 Sursa: zf.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
¬ "Daca vrei pace, pregateste-te de razboi" sau "Paza buna trece primejdia rea" - sunt aforisme invatate de copii in scoala primara. Cu putina semnificatie in vremuri de pace, ele devin fundamentale in vreme de razboi ¬ UE si SUA au impreuna cheltuieli de aparare de 1.000 mld. dolari, fata de 60 mld. dolari Rusia.
Guvernul si parlamentul au alocat bugetului Apararii in acest an 2,5% din PIB, ceea ce inseamna, la venituri bugetare medii de 30% din PIB, in jur de 7-8% din veniturile bugetului.
Dar omul este sub vremuri, nu vremurile sub om. Razboiul Rusiei in Ucraina a declansat o inarmare a Europei cum nu s-a mai vazut de la razboaiele mondiale incoace. Aproape toate statele europene au anuntat cresterea bugetelor apararii, cu Germania in prima linie, care a anuntat dintr-un foc 100 mld. euro pentru aparare in plus.
Romania are bugetate in acest moment 39 mld. lei in 2023, din care pentru investitii in tehnica militara peste 17 mld. lei.
Armata Romana a cumparat sau vrea sa cumpere casti, echipamente de protectie, cartuse, dar si drone, avioane F-16, blindate si rachete de ultima generatie.
Jens Stoltenberg, liderul civil al NATO, a cerut imperativ statelor membre cheltuirea a cel putin 2% din PIB pentru aparare. Din cele 30 de state membre ale NATO, doar 7 au cheltuit cu apararea peste 2% din PIB, arata cel mai recent raport NATO, iar Romania nu se afla printre ele.
Cheltuirea a peste 2% din PIB pentru aparare, cheltuieli care includ si salarii sau pensii, este mai mult o indrumare, nicidecum o obligatie. De asemenea, NATO mai recomanda ca din aceste cheltuieli cu apararea, cel putin 20% sa fie cu tehnica militara. Romania, desi a cheltuit doar 1,75% din PIB cu apararea in 2022, a cheltuit pentru tehnica militara mai mult de 25%, conform datelor NATO.
Germania, spre exemplu, a cheltuit numai 1,5% din PIB cu apararea in 2022, insa la un PIB de 4.500 mld. euro, inseamna o cheltuiala de 67 de mld. de euro. Spre comparatie, Romania a cheltuit putin peste 5 mld. de euro in total.
Pe de alta parte, SUA a pompat in armata 3,5% din PIB-ul sau de 24.000 mld. euro, adica o cheltuiala de 840 mld. de euro.
Romania are un buget pentru aparare de circa 8 mld. euro (39 mld. lei) in 2023, dintre care pentru investitii sunt alocate 3,5 mld. euro (17 mld. lei). Cu toate acestea, achizitiile militare, mai ales cele mari, nu se fac intr-un an si astfel mai are la dispozitie o suma de 10 mld. euro (50 mld. lei), cheltuieli care pot fi angajate pentru anii urmatori.
In acest moment, Armata are in procedura de achizitie publica echipamente militare, cartuse sau explozivi in valoare de aproape 220 mil. lei.
Cea mai mare parte din aceste achizitii sunt de echipamente de protectie impotriva agentilor nucleari, biologici sau chimici, in valoare de 197 mil. lei.
De 16,3 mld. lei vrea sa cumpere costume de protectie impermeabile si de aproape 5 mld. cumpara cartuse, fitile sau capse detonante.
Toate aceste achizitii se adauga la cele care se afla deja in desfasurare, dintre care cel mai mari insumeaza peste 36 de mld. de lei (7,3 mld. euro euro) si includ rachetele Patriot, HIMARS, blindatele Piranha V sau dronele WatchkeeperX, produse de israelienii de la Elbit la Magurele.
De asemenea, recent, Ministerul Apararii a cerut in Parlament aprobarea unui plan de inzestrare a Armatei in valoare de 10 mld. de euro, potrivit Monitorului Apararii si Securitatii (MAS). Armata vrea sa cumpere mai multe sisteme de rachete antiaeriene cu raza mica, masini de lupta pentru infanterie, obuziere sau rachete aer-aer pentru avioanele F-16.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
02.06.2023, 19:44