Banci si asigurari

thumbs

Cu frica-n buzunar, europenii economisesc mai mult ca niciodata, dar pe masura ce depozitele bancare cresc, scade speranta unei reveniri puternice bazata pe consum

25.05.2020, 12:30 Sursa: Zf

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Depozitele bancare inregistreaza o crestere semnificativa in Europa, intrucat oamenii raspund la criza economica si sociala prin economisire, ceea ce scade sansele ca relansarea economica sa se bazeze pe un consum puternic, potrivit FT.

Ritmul economisirii a crescut brusc in patru dintre cele mai mari cinci economii europene, mult peste media obisnuita a lunii martie, conform datelor publicate recent de Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Angliei.

Cat au economisit europenii

Francezii au economisit aproape 20 miliarde euro in luna martie, mult peste o medie de 3,8 miliarde euro a depozitelor bancare in a treia luna a anului.

Alte date publicate de banca centrala a Frantei arata ca pana la mijlocul lunii mai, totalul noilor depozite formate in pandemie se ridica la peste 60 miliarde euro - ceea ce arata ca economisirea a accelerat odata cu adancirea crizei.

In acelasi timp, italienii au economisit 16,8 miliarde euro in luna martie, conform datelor BCE, in comparatie cu o medie a lunii martie de 3,4 miliarde euro.

In Spania, noile depozite ale populatiei pentru luna martie s-au ridicat la 10,1 miliarde euro, fata de o medie lunara de 2,3 miliarde euro.

Gospodariile britanice au acumulat depozite noi de 13,1 miliarde lire sterline in martie, reprezentand o crestere lunara record, conform datelor bancii centrale din Marea Britanie.

La polul opus, in Germania depozitele bancare au scazut rapid, iar acesta este un semn ca populatia a retras bani din banci. Nemtii prefera sa isi tina economiile sub forma de cash in timpul unei crizei financiara, intrucat un fenomen similar a avut loc si in 2008, in mijlocul crizei financiare.

Cash-ul aflat in circulatie in Germania a crescut cu 39,7 miliarde euro intre finalul lunii ianuarie si inceputul lunii mai, conform datelor bancii centrale.

"A fost inregistrata o crestere impresionanta a economisirii in randul populatiei in acest an. Aceasta este una dintre marile probleme macroeconomice, si-anume cat timp vor evita gospodariile sa cheltuie", a explicat Philip Lane, economistul-sef al BCE.

Cresterea abrupta a economiilor sugereaza ca economia nu se poate baza pe un consum puternic pentru relansare. Desi mai multe gospodarii ar putea sa treaca la un consum puternic dupa ce trece prima etapa a crizei si ar putea ajunge sa pompeze bani inapoi in economie, Comisia Europeana crede ca ritmul economisirii va ramane la un nivel ridicat in acest an.

Comisia a previzionat in prognoza de primavara ca depozitele gospodariilor din zona euro vor creste de la 12,8% din venituri un nivel record de 19% din venituri, inainte de a scadea spre 14,5% in 2021.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare