Cultura si divertisment

thumbs

Un mare mister din lumea artei a fost dezlegat: Autorul mesajului ascuns din tabloul "The Scream", de Edvard Munch

22.02.2021, 16:20 Sursa: Mediafax

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Marea arta ascunde deseori mistere care trec, nerezolvate, catre generatiile viitoare. Poate ca cel mai faimos caz este "Mona Lisa", cunoscuta pictura a artistului renascentist Leonardo da Vinci care ramane in centrul a numeroase ipoteze si teorii ale conspiratiei. Dar "Gioconda" nu este o situatie izolata.
Iata ca, din cand in cand, cu ajutorul tehnologiei avansate sau printr-un noroc extraordinar, mai cade cate un val, dezvaluind astfel fragmente dintr-un trecut pe care istoricii ard de nerabdare sa-l confrunte cu dovezile existente deja.
Este si cazul celebrei picturi "The Scream" ("Tipatul"), semnata de Edvard Munch. Opera de arta, realizata in 1893, a iesit in evidenta nu numai prin tehnica si emotia transmisa, ci si printr-o mica inscriptie: "Nu putea fi pictata decat de un nebun."
Mult timp, s-a vehiculat ipoteza potrivit careia lucrarea ar fi fost vandalizata de o persoana necunoscuta, in timpul unei expozitii. Altii au fost convinsi de la bun inceput ca artistul insusi a lasat mesajul posteritatii, fara a intelege insa motivele unui asemenea gest.
Expertii s-au contrazis daca sa-i atribuie mesajul pictorului, dar curatorii din Oslo sustin ca au gasit, intr-un final, raspunsul acestui mister, scrie The New Yorker . Potrivit acestora, inscriptia de mici dimensiuni, scrisa in creion, in coltul din stanga sus, ii apartine cu siguranta lui Munch.
Curatorii de la Muzeul National de Arta, Arhitectura si Design din Norvegia, care detine tabloul, au anuntat luni concluzia la care au ajuns: "(Inscriptia - n.r.) a fost examinata foarte atent, cuvant cu cuvant si litera cu litera, si este identica in toate privintele cu scrisul de mana al lui Munch", a declarat Mai Britt Guleng, unul dintre expertii implicati in cercetare. "Nu mai exista nicio indoiala."
Munch a pictat patru versiuni ale tabloului "The Scream"/"Tipatul" in perioada 1893-1910. Inscriptia apare doar pe prima dintre acestea.
In jurnalul sau, Munch a scris ca pictura a fost inspirata de "o rafala de melancolie". A devenit curand un simbol al angoasei existentiale si a fost numita "Mona Lisa a artei moderne", fiind ulterior reprodusa si copiata pe scara larga.
In cadrul unei expozitii dedicate lui Munch si Van Gogh, curatorul Maite van Dijk a explicat ca "nebunia a fost deseori legata de expresia artistica in secolul al XIX-lea, reflectand partial si statutului mitic al ambilor artisti."
"Prin alegerea sa de a scrie direct pe tablou, Munch exploreaza ludic aceasta latura a imaginii sale", a mai spus van Dijk. "Este foarte ambiguu ce face. Ar putea fi o intrebare retorica sau ar putea fi o afirmatie. Cine pune intrebarea? Parafrazeaza criticul sau publicul? Aceasta face parte din tot ceea ce face Munch. Vorbeste in taine si nu da raspunsuri clare ".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare