Eveniment

thumbs

Recomandarile lui Catalin Paduraru - VINARIUM. 26 februarie 2021 - Paharul cu... visuri: Autostrada Unirii... cu Europa.

26.02.2021, 12:39 Sursa: Zf

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Recomandarile lui Catalin Paduraru - VINARIUM

Da, este nevoie de autostrazi - ca de aer - care sa lege Moldova de restul tarii. Nu e un moft.

Este vorba de o datorie cu scadenta depasita de mult, pe care intreaga tara trebuie sa o onoreze fata de Moldova.

Este vorba de ratiuni economice, strategice, de unitate, demografice s.a.m.d.

Cunosc oamenii care se zbat pentru aceasta cauza. Admiratia este egala cu nerabdarea de a-i vedea sustinuti masiv de locuitorii Moldovei. Nu se intampla asa, fapt de care autoritatile par sa profite (vorba vine, aici pierderea este termenul corect).

Pe de alta parte, lipsa de entuziasm si lipsa de implicare hotarata a functionarilor publici lasa acestui grup de initiativa un drum subtire intre legi greoaie si termene mereu amanate. Astfel, chiar si in scenariile optimiste, finalizarea A8 si A7 s-ar arata la un orizont atat de indepartat, incat nici nu stiu daca constructia lor ar mai reusi sa atenueze din diferentele care marcheaza vestul si estul Europei.

In conditii de presiune uriasa din partea societatii civile (sigur, dupa intelegerea completa, de catre toata lumea, a pericolelor de amputare a unor parti din proiectul de tara si de tara prospera in balanta cu beneficiile majore asociate) imperativele s-ar formula altfel. "Vrem autostrada A8 (de pilda) pana in 2025!" Hei, pare nebuneasca ideea, nu?! Chiar daca ne-am apuca maine de constructia ei, cu toate resursele alocate, cu toate avizele luate si toate incurcaturile descalcite (de posesie, de protectia a mediului, etc.), cu modul nostru de gandire - obligatoriu liniar (o fi blestem?) - tot nu am termina-o in acest termen.

Si atunci... cum?!

Pai, daca tinta ar fi asumata de toata suflarea (repet, autoritati & populatie) am putea incerca actiuni mari. Actiuni de amploare. N-ar fi pentru prima data in istorie, iar exemplele ar trebui sa dea curaj.

Pentru autostrada care leaga Vestul de Est avem de construit 300 de km. La fel ca in cazul Mecanismului de intr-ajutorare al UE, putem solicita un ajutor sindicalizat. De fapt, nici nu ar fi realmente un "ajutor", ci un mic efort secvential pe termen scurt. Tarile participante ar "adopta" cate un segment de autostrada. Germania 80 de km. Austria 50 de km. Ungaria 20 de km. Italia 40 de km. Franta 40 de km. Spania 20 de km. Belgia 20 de km. Portugalia 10 km. Polonia 20 km. (O repartitie doar cu valoare de exemplu.) Toate segmentele ar porni in acelasi timp.

Am avea autostrada fix in doi ani. Pana la sfirsitul perioadei in care "am fi construit-o" in paradigma clasica, ne-am plati si datoriile.

Europa ar avea sansa sa-si uneasca granitele.

Castigurile colective sunt evidente. Ba, mai mult, tarile implicate (pentru ca, probabil, unele tari mai mici sau fara vreun interes direct n-ar achiesa la acest heirup) ar putea fi motivate prin oferirea unor facilitati economice (nu ca n-ar avea si acum).

(Im)posibilul refuz al Europei, pe de alta parte, ar afecta credibilitatea discursului comunitar oficial si ar lasa loc unor discutii cu alti parteneri nonUE pentru rezolvarea situatiei.

Eh, v-am mai avertizat. Suntem la paharul cu visuri.

Sigur, in toata povestea asta vizam (visam?) si o inlesnire pentru exportatori, inclusiv pentru cei care ar putea exporta vin. Dar, extrem de firava unitate in gandire si simtire a celor din Moldova in ceea ce priveste autostrada este, si in cazul decidentilor "drumului" vinului romanesc, deocamdata, la fel.

Dar noi, cei care ne intalnim aici - in acest Wine Club ZF - avem sufletul cald si mintea deschisa. Nepunand toate relele la inima, descoperim si indragim vinurile bune ale Europei.

Cu alte cuvinte, cu incredere intr-un viitor mai bun, evitam "pairing"-ul vin - politici economice.

1. Cecchi, La Mora - Morellino di Scansano DOCG 2018, Italia

2. Frescobaldi, Castello Nipozzani - Mormoreto (Cupaj Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Sangiovese si Petit Verdot) 2016, Italia

3. Frescobaldi, Castel Giocondo - Brunello di Montalcino 2014, Italia

1. Cecchi, La Mora - Morellino di Scansano DOCG 2018, Italia

Un Sangiovese care te proiecteaza in filmele italienesti ale anilor '60.

Amplifica rasetele pline, pofta de mancare (de la branza de capra simpla cu ulei de masline pana la osso buco milanez, n-as rata nimic), panorameaza cadre in inegalabila Toscana.

Are un echilibru pe care cunoscatorii il cauta cand isi doresc un vin de baut. Suculent, taninuri asezate, corp mediu, culoare rosu deschis care incurajeaza o succesiune mai lunga de savurari...

Irezistibil la o agapa de inceput de primavara.

Pe www.parmashop.ro il gasiti aici .

2. Frescobaldi, Castello Nipozzani - Mormoreto (Cupaj Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Sangiovese si Petit Verdot) 2016, Italia

Tot decor italian, dar de interior de Villa si Castello.

Rosu inchis, puternic, note complexe fruct-lemn-fum. Canapea de piele, pled de lana, foc de lemne tari in semineu. ... ca sa nu fie contradictii conceptuale...

E un vin de "ceas de seara", dar poate fi "exploatat" in a crea o sarbatoare de "inima rosie" dupa fiecare crepuscul secund al zilei.

E un vin romantic, fila de nostalgii si cerneala pentru planurile de viitor inca nescrise.

Cu siguranta, unul dintre cele mai bune vinuri degustate in acest sezon rece.

Pe www.parmashop.ro il gasiti aici .

3. Frescobaldi, Castel Giocondo - Brunello di Montalcino 2014, Italia

Purtati-va cu grija cu el. Dati-i timp (mult) sa respire, sa "traga aer in piept" dupa o captivitate de, iata, mai bine de sase ani.

Veti fi multumiti. Un vin elegant, generos, ideal pentru o cina de afaceri sau pentru o masa festiva cu cei foarte apropiati.

La aceasta varsta a vinului, dupa ce a parcurs etapele (obligatorii) de baric si sticla, etaleaza un tablou al aromelor de fruct care se vor fi pierdut de multa vreme la alte vinuri scumpe, dar mai putin norocoase. Cutitul de pictura "intinde" afine si visine, rodii si mure. Ciocolata, vanilia sunt "vernis-ul" care dau stralucire.

Profunzimea "picturii" te intoarce iar si iar in contemplatie.

Vinul are contrapunct condimentele si nivelul alcoolului, pe care le simti dupa ce treci de cortina de catifea (corpolenta remarcabila), invitat fiind in conventia artistica.

Un spectacol multisenzorial la finalul caruia aplauzele se ofera in rafale.

Pe www.parmashop.ro il gasiti aici .

Daca va simtiti bine in preajma vinului, va fac o invitatie: urmariti emisiunea "Frati de Vita" de pe TVR2. Sambata de la 17:00 si duminica, in reluare, de la 12:00. Bineinteles, cu... un pahar de vin in mana!

Arhiva emisiunilor "Frati de Vita" pe TVRPlus .

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o gasiti aici .

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare